Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Politico: Η σειρά της Ευρώπης να πει «Oxi»

«Η σειρά της Ευρώπης να πει «Oxi», είναι ο τίτλος του άρθρου της οικονομολόγου Megan E. Greene που φιλοξενεί ως πρώτο θέμα του το Politico και στο οποίο κάνει αφενός μια εκτίμηση για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Κυριακής και αφετέρου για τις διαπραγματεύσεις και το ενδεχόμενο συμφωνίας. 

«Μετά το δημοψήφισμα μια συμφωνία με την Ελλάδα μπορεί να μην είναι αδύνατη, αλλά είναι μάλλον απίθανη», συμπληρώνει στον υπότιτλο. 

«Οι Έλληνες εξέπληξαν τους πάντες την περασμένη Κυριακή με το αποφασιστικό «Οχι» που είπαν στο δημοψήφισμα.  Στην κεντρική πλατεία της Αθήνας, το Σύνταγμα άνθρωποι γιόρταζαν και χόρευαν καθώς τα αποτελέσματα έδειχναν ότι το «Οχι» παίρνει κεφάλι με 60%. Ο κίνδυνος ενός Grexit έχει αυξηθεί μετά το δημοψήφισμα αλλά τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν από αυτό δεν είναι ακόμη συγκεκριμένα», γράφει ξεκινώντας το άρθρο της η Greene. 

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε στους Ελληνες ότι αν ψήφιζαν «όχι» στο δημοψήφισμα, η Ελλάδα θα είχε μια ισχυρότερη διαπραγματευτική ισχύ απέναντι στους πιστωτές της. Αυτό είναι απίθανο να συμβεί. Πολλοί Έλληνες πίστευαν ότι το «Οχι» σημαίνει όχι και άλλη λιτότητα. Στην πραγματικότητα, κάθε νέα συμφωνία θα φέρει πολύ μεγαλύτερη λιτότητα από ότι η συμφωνία που απερρίφθη την Κυριακή, δεδομένου ότι τα capital controls έχουν ωθήσει την οικονομία σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Ακόμη, δεν είναι σαφές αν ο Τσίπρας μπορεί να περάσει περισσότερα μέτρα λιτότητας στο κόμμα του και στο λαό του», συνεχίζει. 

Μεταξύ άλλων το άρθρο στο Politico αναφέρει  ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα χρησιμεύει στην κυβέρνηση για να «φιμώσει την αντιπολίτευση». «Ο Τσίπρας δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρός και αν οι πιστωτές ήλπιζαν ότι θα διαπραγματεύονταν με έναν άλλον Ελληνα πρωθυπουργό μετά το Δημοψήφισμα τώρα καταλαβαίνουν ότι ο Τσίπρας είναι η μόνη επιλογή στην Ελλάδα για την ώρα. Υποστηριζόμενος από ένα μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας τώρα, ο Τσίπρας έχει μεγαλύτερη δυναμική από πίσω του για να συμφωνήσει σε αντιλαϊκά μέτρα. Ακόμη και αν η Ελλάδα συμφωνήσει με αυτά τα μέτρα, οι πιθανότητες υλοποίησης είναι ελάχιστες. Αυτό το σημείο δεν περνάει απαρατήρητο από τους πιστωτές. Από την πλευρά τους ο «αναξιόπιστος» διαπραγματευτικός εταίρος -η ελληνική κυβέρνηση- έχει πλέον την υποστήριξη του ελληνικού λαού για να αντισταθεί στο μοτίβο διάσωσης της ευρωζώνης, το οποίο περιλαμβάνει χρηματοδότηση με αντάλλαγμα αυστηρούς όρους. Οι πιστωτές ήδη δεν πίστευαν ότι ο Τσίπρας θα μπορούσε να εφαρμόσει μια συμφωνία. Η εμπιστοσύνη αυτή έχει διαβρωθεί ακόμη περισσότερο με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Πόσο μάλλον που οι πιστωτές της Ελλάδας δεν φοβούνται το Grexit με τον τον τρόπο που φοβούνταν την τελευταία φορά που η Ελλάδα βρέθηκε στον γκρεμό το 2012. Κακώς καθώς κατά την άποψή μου πιστεύουν ότι η υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι πλήρως αποκομμένη από την Ελλάδα  χάρις στην τραπεζική ένωση και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», προσθέτει. 

«Η συμφωνία είναι απίθανη αλλά μπορεί να έρθει», συνεχίζει και εξηγεί: «Λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των δύο πλευρών, μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της δεν φαίνεται πιθανή. Αυτό θα απαιτούσε δύο παραχωρήσεις: Κατ’ αρχάς ο Τσίπρας θα πρέπει να είναι σε θέση να περάσει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή από την κυβέρνησή του και το λαό του. Για να το κάνει αυτό θα χρειαστεί ένα καρότο από τους πιστωτές. 
Ενα από τα βασικά αιτήματα του Τσίπρα ήταν η ελάφρυνση του χρέους να είναι μέρος της συμφωνίας με τους πιστωτές. Αυτό θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως καρότο το οποίο χρειάζεται ο Τσίπρας για να πουλήσει τη συμφωνία ως νίκη στη χώρα του. Το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα σε έκθεσή του ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους. Το ΔΝΤ έχει αυτή τη θέση εδώ και χρόνια, αλλά την αναγνώρισε επίσημα μόλις την περασμένη εβδομάδα.Παρά τα στοιχεία αυτά που δείχνουν ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, οι πιστωτές της Ελλάδα είναι απίθανο να βάλουν την ελάφρυνση του χρέους ως μέρος της συμφωνίας», σημειώνει και προσθέτει ότι η Γερμανία είναι μεν ανοικτή στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης χρέους, ωστόσο, πριν το δώσει θα ήθελε να δει να εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις. 

«Ακόμη, η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να είναι πάνω στο τραπέζι για να υπάρξει συμφωνία, και δεν είναι απίθανο η Γερμανία να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο. Υπάρχει ένα βαθύ χάσμα μεταξύ των ανώτερων μελών της γερμανικής κυβέρνησης για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους: Η Μέρκελ θα ήταν πρόθυμη να το εξετάσει αλλά οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας έχουν αντίθετη άποψη», συνεχίζει το politico και εξηγεί ότι για να μπορέσει να περάσει τη θέση της η καγκελάριος θα χρειαζόταν να οπλιστεί με πολιτικό θάρρος για να μπορέσει να παρακάμψει τους ανώτερους υπουργούς της κυβέρνησής της, ενώ δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς ότι αν το αποφασίσει «κινδυνεύει να χάσει και τη στήριξη περαιτέρω βουλευτών του κόμματός της, όταν είναι σχεδόν βέβαιο ότι επιδιώκει μια ακόμη θητεία στην καγκελαρία». 

«Μεγαλώνει ο κίνδυνος Grexit».

«Η απροσδόκητη αποφασιστική νίκη του στρατοπέδου του «Οχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα, είναι πιθανό να ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, αλλά θα άλλαζε ελάχιστα τη θέση των πιστωτών. Το αποτέλεσμα είναι πιθανό να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις σε μια στιγμή που η Ελλάδα αντιμετωπίζει σκληρές προθεσμίες λόγω της κατάστασης των τραπεζών της» και καταλήγει λέγοντας πως αν μια συμφωνία ανάμερα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της δεν επιτευχθεί σε λίγες εβδομάδες, τότε ένα Grexit θα είναι εξαιρετικά πιθανό».

POPAGANDA