Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Υπάρχει ή δεν υπάρχει ελληνική πρόταση στο Eurogroup;

Σύμφωνα με διαρροές και tweets κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν νέες προτάσεις σήμερα στο Eurogroup. Συγκεκριμένα η Καθημερινή γράφει: 

«Χωρίς προτάσεις προσήλθε στο σημερινό Eurogroup η ελληνική αντιπροσωπεία. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι η Αθήνα θα υποβάλει αιτήματα και προτάσεις την Τετάρτη, μέσω επιστολής την οποία θα στείλει στους θεσμούς.

Οταν οι ελληνικές προτάσεις φτάσουν στα χέρια των θεσμών, τότε αυτοί θα προχωρήσουν στην αξιολόγησή τους.

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς αποτέλεσμα και σύμφωνα με πληροφορίες απο τις Βρυξέλλες, δεν θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου αλλά μία σύντομη δήλωση του Προέδρου κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την αποχώρησή του, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναμένεται συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ πριν την αποψινή Σύνοδο Κορυφής.»

Από την άλλη το News247 χρησιμοποιώντας σαν πηγή γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως οι ελληνικές προτάσεις περιλαμβάνουν: «Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ΦΠΑ 13% για την εστίαση και μικρές περικοπές στις αμυντικές δαπάνες περιλαμβάνει η νέα ελληνική πρόταση που παρουσιάζεται στο Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, η νέα ελληνική πρόταση δεν έχει μεγάλες διαφορές από την πρόταση των δανειστών που απέρριψαν οι Έλληνες, με το σαρωτικό ποσοστό του 61%, στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου.

Κατά τη Sueddeutsche Zeitung, η ελληνική πρόταση στους δανειστές προβλέπει ΦΠΑ 13% στην εστίαση, διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, καθώς και μικρές περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι δανειστές επιμένουν για αναγωγή της εστίασης στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ του 23%. Στο μέτωπο των αμυντικών δαπανών, η Ελλάδα ίσως αυξήσει ελαφρώς τις περικοπές, αλλά όχι στα επίπεδα που αξιώνουν οι δανειστές.

Να σημειωθεί πως η Αθήνα έχει ήδη προτείνει – στις προηγούμενες προτάσεις της – περικοπές 200 εκατ. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες, ενώ οι δανειστές πιέζουν για περικοπές ύψους  400 εκατ. ευρώ.

Η νέα ελληνική πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων διατήρηση του ΕΚΑΣ και αντικατάστασή του από το 2019, καθώς και αναβολή για αργότερα των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα.»

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA