Περισσότεροι από 600.000 Ιάπωνες ηλικίας από 40 έως 64 ετών ζουν πλήρως αποκομμένοι από την κοινωνία, μένοντας κλεισμένοι στο σπίτι τους για πάνω από έξι μήνες, σύμφωνα με κυβερνητική μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Το φαινόμενο είναι τόσο διαδεδομένο στην Ιαπωνία ώστε φέρει και όνομα: χικικομόρι. Η λέξη αυτή ορίζει ένα πρόσωπο που δεν δεν έχει πάει στο σχολείο ή στη δουλειά για τουλάχιστον έξι μήνες και στη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν είχε καμιά πραγματική αλληλεπίδραση με οποιονδήποτε εκτός του οικογενειακού κύκλου του.
«Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι φανταζόμασταν. Το φαινόμενο των χικικομόρι δεν αφορά μόνο τους νέους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητικός αξιωματούχος αρμόδιος γι’ αυτή τη μελέτη.
Μέχρι πρόσφατα η πεποίθηση ήταν πως η κατάσταση αυτή αφορούσε κυρίως εφήβους και πρόσωπα κάτω των 30 ετών, όμως η Ιαπωνία διαπιστώνει πως υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός πιο ηλικιωμένων χικικομόρι που κλείνονται στο σπίτι τους για μεγαλύτερες περιόδους.
Περίπου τα μισά από τα πρόσωπα που ελήφθησαν υπόψη στην έρευνα ήταν απομονωμένα για περισσότερο από επτά χρόνια.
Ο συνολικός αριθμός που υπολογίσθηκε στο πλαίσιο της έρευνας είναι μεγαλύτερος εκείνου των χικικομόρι κάτω των 39 ετών, ο οποίος είχε εκτιμηθεί σε 541.000 από παρόμοια κυβερνητική έρευνα που είχε δοθεί στη δημοσιότητα το 2016.
«Τα δεδομένα της κυβέρνησης επαληθεύουν τη δική μας έρευνα σύμφωνα με την οποία υπάρχει μεγάλος αριθμός πιο ηλικιωμένων προσώπων σ’ αυτή την κατάσταση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ρίκα Ουέντα, η οποία εργάζεται για μια μκο υποστήριξης γονιών που έχουν παιδιά χικικομόρι. «Όμως δεν είχαμε αντιληφθεί πως υπήρχαν τέτοια πρόσωπα και μεταξύ των εξηντάχρονων», πρόσθεσε.
«Αυτό δείχνει πως η ιαπωνική κοινωνία είναι σκληρή. Οι χικικομόρι προτιμούν να μένουν στο σπίτι παρά να συναντούν κόσμο», εξηγεί η Ουέντα, η οποία εκτιμά πως ο κομφορμισμός και η κυρίαρχη θέση της εργασίας στην ιαπωνική κουλτούρα ασκούν ισχυρές πιέσεις.
«Πιστεύω πως η έρευνα αυτή μας σπρώχνει να αναρωτηθούμε τι είναι ευτυχισμένη ζωή για καθέναν από εμάς», λέει.
Πέντε χιλιάδες πρόσωπα ηλικίας από 40 έως 64 ετών ερωτήθηκαν σε όλη την Ιαπωνία από τις 7 Δεκεμβρίου μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου σχετικά με τις συνήθειες της ζωής τους και 65% εξ αυτών απάντησαν. Επιπλέον των προσώπων αυτών, ερωτήθηκαν επίσης 2.812 ενήλικοι που ζουν μαζί με τα πρόσωπα αυτά.