Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Παρατείνεται η διαμονή του Σνόουντεν στη Ρωσία

Έως το 2020 παρατάθηκε η άδεια παραμονής στη Ρωσία του πρώην συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος θα πληροί σύντομα κάθε προϋπόθεση για να μπορεί να υποβάλει αίτηση για να πάρει την ρωσική υπηκοότητα, δήλωσε σήμερα ο Ανατόλι Κουτσερένα, ο δικηγόρος του Αμερικανού καταμηνυτή ατασθαλιών.

Νωρίτερα και οι ρωσικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι παρέτειναν την άδεια διαμονής του Σνόουντεν στο ρωσικό έδαφος. Στον Σνόουντεν είχε χορηγηθεί άσυλο στη Ρωσία μετά την αποκάλυψη στην οποία προέβη απόρρητων πληροφοριών για τις επιχειρήσεις κατασκοπείας των ΗΠΑ.

«Η άδεια διαμονής του Σνόουντεν παρατάθηκε για τρία χρόνια ως το 2020», δήλωσε ο Κουτσερένα στο RIA Novosti, ενώ οι πληροφορίες που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα έκαναν λόγο για παράταση της άδειας διαμονής του στο ρωσικό έδαφος για δύο χρόνια.

«Στην πραγματικότητα τώρα συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να πάρει την υπηκοότητα στο μέλλον, μετά το πέρας μιας συγκεκριμένης περιόδου, καθώς από το νόμο προβλέπεται μια περίοδος διαμονής στο ρωσικό έδαφος όχι μικρότερης των πέντε ετών (για να μπορεί κάποιος να πάρει την υπηκοότητα)», πρόσθεσε ο Κουτσερένα.

«Τώρα διαμένει ήδη στο ρωσικό έδαφος για σχεδόν 4 χρόνια, δεν παραβιάζει το νόμο, δεν έχουν γίνει καταγγελίες εναντίον του. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους παρατάθηκε η άδεια διαμονής του», κατέληξε ο δικηγόρος του στις δηλώσεις που έκανε στο RIA Novosti.

Μαρία Νετζίπι

Share
Published by
Μαρία Νετζίπι