Categories: ΚΛΠ

Όταν πας για ψώνια, δεν ξέρεις…

Εσύ + ψαράδες = δίκαιη αγορά

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα ‘Ένα κουτί θάλασσα’ ξεκινάει ξανά και σου δίνει την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με ψαράδες που χρησιμοποιούν ήπιους τρόπους αλιείας με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στη θάλασσα. Συμμετέχεις ενεργά στην προσπάθεια και διαμορφώνεις μαζί με τους ψαράδες ένα πρότυπο δίκτυο διανομής βιώσιμου ψαριού. Δοκιμάζεις μαζί τους, αξιολογείς την εμπειρία σου και έχεις ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα. Μαζί φτιάχνουμε μία αγορά που βασίζεται στον σεβασμό της θάλασσας και τις ανθρώπινες σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα παίρνεις φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στην πόρτα σου μέσα σε μόλις 24 ώρες.

Μέσα από τη σελίδα υποστήριξης, έχεις τη δυνατότητα να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο κουτιά. Οι ψαράδες χαμηλής έντασης από την Λέσβο και την Λέρο που συμμετέχουν θα βγουν για ψάρεμα και θα γεμίσουν το κουτί σου. Την ίδια μέρα, ο ψαράς θα στείλει το κουτί σου στην Αθήνα και το επόμενο πρωί εμείς θα το παραλάβουμε και θα το φέρουμε κατευθείαν στην πόρτα σου! Καθένα από τα δύο κουτιά θα έχει ψάρια και θαλασσινά από μία ποικιλία ειδών, ανάλογα με το τι έπιασε ο ψαράς εκείνη την ημέρα. Έτσι εξασφαλίζεις ότι το ψάρι που θα έχεις στο πιάτο σου είναι φρέσκο, εποχικό και υπεύθυνα αλιευμένο, ενώ υποστηρίζεις ενεργά τους ψαράδες του προγράμματος.

Δες τα δυο κουτιά εδώ.

Για την προστασία της θάλασσας!

Η αγορά ψαριών και θαλασσινών αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Η υπεραλίευση και οι καταστροφικές πρακτικές αλιείας από τα σκάφη εντατικής αλιείας, όπως οι μηχανότρατες και τα γρι γρι, αδειάζουν τις θάλασσές μας από ζωή. Πολλοί πληθυσμοί ψαριών στις ελληνικές θάλασσες κινδυνεύουν, ενώ η αγορά είναι γεμάτη με προϊόντα που έχουν πιαστεί με μη βιώσιμες μεθόδους. Τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουμε τίποτα για το ψάρι που αγοράζουμε, αφού δεν ξέρουμε ούτε από πού προέρχεται, ούτε πώς έφτασε σε εμάς.

Οι ψαράδες χαμηλής έντασης όμως ψαρεύουν με τρόπους ήπιους για τη θαλάσσια ζωή, δεν πετούν πίσω στη θάλασσα νεκρά τα ψάρια που δεν θέλουν και αλιεύουν τα είδη στην εποχή τους και στο σωστό μέγεθος. Ενώ είναι περισσότεροι από τα σκάφη εντατικής αλιείας και στηρίζουν την παράκτια οικονομία και κοινωνία, η αγορά δεν λειτουργεί με ευνοϊκούς όρους για αυτούς, αφού δυσκολεύονται να διοχετεύσουν τα ψάρια τους στην αγορά. Πολλοί από αυτούς συχνά αφήνουν τα καΐκια τους και αναζητούν αλλού την τύχη τους. Το ‘Ένα κουτί θάλασσα’ είναι το πρώτο βήμα για την προστασία της θάλασσας, αλλά και των ψαράδων χαμηλής έντασης, που ξέρουν τι, πόσο και πότε μπορούν να πάρουν από αυτήν.

Πάρε μέρος και εσύ, πάτα εδώ 

Στήριξε αυτή την προσπάθεια και θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις φρέσκα ψάρια που θα φτάσουν στην πόρτα σου σε 24 ώρες από τη στιγμή που αλιεύθηκαν. Πάρε μέρος στην προσπάθεια να δημιουργηθεί μία αγορά, που βασίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις και στο σεβασμό προς το θαλάσσιο πλούτο μας.
POPAGANDA