Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To OPEN HOUSE Thessaloniki 2016 επιστρέφει

Το OPEN HOUSE είναι ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς για την προβολή της αρχιτεκτονικής διεθνώς.

Ο στόχος; Το ευρύ κοινό να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής. Ο τρόπος; Ένα διήμερο δωρεάν ξεναγήσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Μια ετήσια πολιτιστική εκδήλωση μη κερδοσκοπικού ενδιαφέροντος  που πραγματοποιείται τη βοήθεια εθελοντών. Η δράση ξεκίνησε το 1992 από το Λονδίνο, σύντομα υιοθετήθηκε σε άλλες πόλεις και σήμερα διοργανώνεται σε περισσότερες από 30 πόλεις σε όλον τον κόσμο. 

Φέτος το OPEN HOUSE Thessaloniki κλείνει 5 χρόνια! Το φετινό πρόγραμμα εμπλουτίζεται με πολλά περισσότερα κτίρια και πλαισιώνεται με παράλληλες δράσεις, ξεναγήσεις ειδικού ενδιαφέροντος, διαγωνισμούς, εκπλήξεις, πάρτυ . Ακόμα με αφορμή τα 5 χρόνια έχει δημιουργηθεί μια limited συλλεκτική συλλογή ΟΗΤ προϊόντων.

To OPEN HOUSE Thessaloniki 2016 υποστηρίζεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το τμήμα αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, το ΤΕΕ/ΤΚΜ , καθώς και από πλήθος χορηγών. Η βοήθεια των φορέων, υποστηρικτών και χορηγών είναι καταλυτική  για την βιωσιμότητα της δράσης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εβδομάδας (14 – 20/11/2016) :

MADE in Thessaloniki 14- 18/11

Σε αυτήν την παράλληλη δράση οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν  ξεναγήσεις σε δημιουργικούς και  χώρους παραγωγής της πόλης.  Στόχος είναι η ανάδειξη της δημιουργικής πλευράς της πόλης, συστήνοντας στο κοινό της, παραδοσιακούς αλλά και ανερχόμενους δημιουργούς  οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη και ξεχωρίζουν για τη δουλειά τους.

To MADE in Thessaloniki το οποίο τελείται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να γνωρίσουν ξεχωριστούς δημιουργούς, να εξερευνήσουν τους χώρους δημιουργίας τους και να κατανοήσουν την διαδικασία παραγωγής.

Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους δημιουργούς- παραγωγούς και οι επισκέπτες  έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους. Στο πρόγραμμα του MADE in Thessaloniki συμμετέχουν φέτος (15) δημιουργοί και χώροι παραγωγής.

 

 

OPEN BOX 16-20/11

Το info point του OPEN HOUSE Thessaloniki είναι το γυάλινο περίπτερο Αριστοτέλους με Μητροπόλεως, στο οποίο ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθείτε για τη δράση και το φετινό πρόγραμμα, να προμηθευτεί τα αναμνηστικά προϊόντα και να μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του 

OPEN SCHOOL 18/11

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του OHT περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις σε συγκεκριμένα κτίρια, οι οποίες απευθύνονται σε τμήματα σχολείων, σχολών ή άλλα οργανωμένα εκπαιδευτικά γκρουπ. Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός της επίσκεψης.

OPEN PHOTO 18-28/11

Πρόκειται για τον διαγωνισμό φωτογραφίας που απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες του OHT 2016. Μπορεί κάποιος να λάβεις μέρος ανεβάζοντας φωτογραφίες του από το ΟΗΤ 2016 στο instagram, από δημόσιο προφίλ, γράφοντας #baufox_oht2016. Με αφορμή τη συνεργασία με την εταιρεία δομικών υλικών Baufox, που αποτελεί τον χορηγό της δράσης, το φετινό θέμα είναι “Υλικά”. Οι νικητήριες φωτογραφίες θα κερδίσουν φωτογραφικές μηχανές.  

OPEN TOURS 19-20/11

Πρόκειται για την κυρίως δράση του OPEN HOUSE Thessaloniki: το σαββατοκύριακο των αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων. Στο φετινό ανανεωμένο πρόγραμμα του OPEN HOUSE Thessaloniki οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε 85 κτίρια και χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, 28 εκ των οποίων συμμετέχουν για πρώτη φορά. Δημόσια κτίρια, ιδιωτικά διαμερίσματα, μονοκατοικίες, χώροι εκπαίδευσης, γραφεία, ιατρεία, νοσοκομεία, θέατρα, εκκλησίες, μουσεία, μνημεία, κατακόμβες… συνιστούν το φετινό πρόγραμμα και 450 εθελοντές επιστρατεύονται για να σας ξεναγήσουν! Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους και δεν γίνονται κρατήσεις,

OPEN BIKE 19-20/11

Η δράση αυτή προσκαλεί τον κόσμο να γνωρίσει  την αρχιτεκτονική της πόλης ποδηλατώντας! Οι συμμετέχοντες ακολουθούν μια διαδρομή με ποδήλατο και παρακολοθούν ξεναγήσεις σε 5 κτίρια. Τους παρέχεται ποδήλατο και κράνος από το BikeIΤ και αναμνηστικό υλικό του OPEN HOUSE Thessaloniki 2016. Οι διαδρομές είναι συγκεκριμένες και οι θέσεις περιορισμένες. Για τη συμμετοχή απαιτείται κράτηση μέσω της ιστοσελίδας openhousethessaloniki.gr 

TIME TO CLOSE Party 20/11

Η αυλαία του OPEN HOUSE Thessaloniki 2016 δεν θα μπορούσε, παρά να κλείσει με ένα πάρτυ, όπου είναι καλεσμένοι όλοι οι επισκέπτες και οι συμμετέχοντες! Την Κυριακή 20/11 μετα τις 9μμ στο Στέρεο, Βαμβακά 3-5

Περισσότερες πληροφορίες:

Ρενάτα Δούμα,  υπεύθυνη επικοινωνίας ΟΗΤ

Τ: 6937213824 | Μ: info@openhousethessaloniki.gr | www.openhousethessaloniki.gr

Facebook: Open House Thessaloniki

Twitter: @openhousethess

Instagram: Openhousethessaloniki

Διοργάνωση: OPEN HOUSE GREECE

H Εταιρεία Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide (www.openhouseworldwide.org), που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.

Μαρία Νετζίπι

Share
Published by
Μαρία Νετζίπι