Όλα πρέπει να τα περιμένει κανείς από τον Βλάντιμιρ Πούτιν και κανείς δεν ξέρει τι γίνεται μέσα στο μυαλό του. Αυτό υπήρξε κάποτε το σχόλιο της Άνγκελα Μέρκελ για το Ρώσο ηγέτη. Κάτι παραπάνω θα ξέρει εκείνη που τον γνωρίζει χρόνια και συνομιλούν πολύ συχνά. Το σίγουρο είναι ότι τα λόγια αυτά θα σχηματιστούν αυθόρμητα στα χείλη πολλών αξιωματούχων και πολιτών σε όλο τον κόσμο, όταν μάθουν την απίστευτη ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Μόσχα: o Βλάντιμιρ Πούτιν δε θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της 27ης Ιανουαρίου, Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Πρόκειται για εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Auschwitz-Birkenau, το φρικιαστικό εργοστάσιο θανάτου που χτίστηκε και διοικήθηκε από τη ναζιστική Γερμανία στην κατεχόμενη τότε Πολωνία.
Δεν ήταν αρκετό για τον Πούτιν η εισβολή στην Ουκρανία και οι ανοικτές απειλές του ενάντια στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, στις οποίες, κατά τα λεγόμενα του Ρώσου ηγέτη, “τα στρατεύματα μου μπορούν να εισβάλουν σε λίγες ώρες”.
Πλέον ο Πούτιν, αντί να επιχειρήσει πολιτικό άνοιγμα στη Δύση, που θα ήταν προς το συμφέρον της ίδιας της Ρωσίας της οποίας η οικονομία πλήττεται από τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ, αποφασίζει να οξύνει ακόμη περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα, μην σεβόμενος τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Όπως υποστηρίζει η Μόσχα, οι κακές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, απότοκο της κρίσης στην Ουκρανία, οδηγούν τη ρωσική ηγεσία στο συμπέρασμα πως η συμμετοχή του Ρώσου Προέδρου στις εκδηλώσεις του Auschwitz και οι περαιτέρω συναντήσεις του με τους ηγέτες της Δύσης δεν έχουν κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο.
Ήδη βέβαια οι δηλώσεις του Πούτιν που χαρακτήριζαν το ΝΑΤΟ, την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και τις σκανδιναβικές χώρες ως “κύρια απειλή για την ύπαρξη της Ρωσίας” είχαν κάνει πολλούς να θεωρούν τη μετάβαση του Ρώσου αξιωματούχου στο Auschwitz άκρως αμφίβολη, ενώ πολλοί αναλυτές έκαναν λόγο για τη μεγάλη αμηχανία που θα επικρατούσε μεταξύ του Πούτιν και των υπόλοιπων ηγετών σε περίπτωση μετάβασης του πρώτου στην Πολωνία.
Η Μέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος αποτελεί την επέτειο της απελευθέρωσης του Auschwitz από τις επίλεκτες δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού (Gvardija), στην πορεία τους προς την κατάληψη του Βερολίνου υπό τον στρατηγό Zhukov, που οδήγησε και στην τελική κατάρρευση του “χιλιόχρονου Ράιχ”. Η απουσία λοιπόν του Πούτιν από τις εκδηλώσεις προς τιμήν των θυμάτων του Ολοκαυτώματος αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τις εβραϊκές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, αλλά και για τη μνήμη εκατομμυρίων Ρώσων στρατιωτών, που δίπλα στις συμμαχικές δυνάμεις έδωσαν έναν ολοκληρωτικό αγώνα ενάντια στο ναζισμό και τον απολυταρχισμό.