Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Μάκης Τσίτας νικητής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας

Στον Έλληνα συγγραφέα Μάκη Τσίτα και το μυθιστόρημά του «Μάρτυς μου ο Θεός», (Κίχλη, 2013) απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης η αποχωρούσα Ανδρούλα Βασιλείου, που διατελούσε Επίτροπος για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό 

Βραβεύθηκαν συνολικά δεκατρείς συγγραφείς από ισάριθμες χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ελλάδα, Ισλανδία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Κάτω Χώρες, Σερβία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο). 

Σύμφωνα με την Επίτροπο, τα βραβεία απονέμονται στους καλύτερους νέους ή πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς της Ευρώπης. Έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν και να προωθήσουν τη μετάφραση, την έκδοση και την ανάγνωση λογοτεχνικών έργων στις ευρωπαϊκές γλώσσες.

Το «Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» θεσμοθετήθηκε και απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών, το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων και την Ομοσπονδία Ευρωπαίων 
Εκδοτών.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βραβείο που συμπεριλαμβάνει χρηματικό έπαθλο και δυνατότητα χρηματοδότησης μεταφράσεων του βραβευμένου έργου σε άλλες γλώσσες. Μάλιστα,  203 μεταφράσεις 56 βιβλίων σε 20 ευρωπαϊκές γλώσσες έχουν χρηματοδοτηθεί από το 2009 που απονέμεται η συγκεκριμένη διάκριση.  Η απονομή  των υπόλοιπων βραβείων σε νέους πεζογράφους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 18 Νοεμβρίου. 

Πριν από περίπου ένα χρόνο  ο Φοίβος Δελληβοριάς είχε γράψει στην POPAGANDA ένα κείμενο για το μυθιστόρημα του Μάκη Τσίτα ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο ο συγγραφέας είχε δώσει συνέντευξη στο Βύρωνα Κριτζά.

 

Ιωάννα Παναγοπούλου

Η Ιωάννα Παναγοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του '93. Σήμερα ολοκληρώνει τις σπουδές τις στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.