Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Nέος επικεφαλής ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών

“Έχω ανακοινώσει ότι η μεταρρύθμιση της στρατηγικής της γενικής γραμματείας για θέματα ειρήνης και ασφάλειας, λειτουργικότητας και δομής, θα αποτελέσουν βασική προτεραιότητα”, είπε σε δήλωσή του ο Γκουτέρες, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο.

“Η σημαντική αυτή εργασία θα απαιτήσει και ειδικές γνώσεις και εμπειρία από βασικά στελέχη και από όλα τα μέλη του προσωπικού”, πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι αλλαγές έγιναν ενώπιον μιας επικείμενης εσωτερικής ανασκόπησης των επιχειρήσεων που αφορούν την ειρήνη και την ασφάλεια και η οποία θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, οπότε και τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν στις χώρες-μέλη του ΟΗΕ.

Ο Γκουτέρες διόρισε τον γάλλο διπλωμάτη Ζαν-Πιέρ Λακρουά επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ για ένα χρόνο, σύμφωνα με τη δήλωσή του, καθώς ο προκάτοχος του Λακρουά, Ερβέ Λαντσού, αρνήθηκε την πρόσκληση να παραμείνει. Ο Λακρουά αναλαμβάνει την 1η Απριλίου.

Οι τρεις αξιωματούχοι που δέχθηκαν την πρόσκληση του Γκουτέρες να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι τέλους Απριλίου του 2018 είναι ο Όσκαρ Φερνάντες-Ταράνκο (αναπληρωτής γγ για τη στήριξη οικοδόμησης της ειρήνης), ο Ατούλ Χάρε (επικεφαλής στήριξης εδάφους του ΟΗΕ), και ο Τζέφρι Φέλτμαν (επικεφαλής των πολιτικών θεμάτων του ΟΗΕ).

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου