Categories: GADGETS

Η ζωή με τη Nespresso Expert

Πόσο «φορτωμένο» μπορεί να είναι το πρόγραμμα κάποιου; Τόσο ώστε εκείνος να αλλάζει χώρα παίρνοντας μαζί του μια βαλίτσα 30,1 κιλών όλη κι όλη αλλά να ξεκαθαρίζει ότι η πρώτη του αγορά στον καινούριο του χώρο θα είναι μια μηχανή εσπρέσο. Και να με συγχωρούν οι λάτρεις του παραδοσιακού εσπρέσο αλλά προσωπικά δεν μπορώ να με φανταστώ να φτιάχνω τον καφέ μου στο σπίτι ή το γραφείο οπουδήποτε άλλου εκτός από μία καφετιέρα Nespresso.

Όχι, δεν θέλω να μοιάσω κι άλλο στον Κλούνεϊ. Απλά από την πρώτη στιγμή που γνώρισα τις καφετιέρες της Nespresso, θεωρώ ότι προσφέρουν τον καλύτερο δυνατό καφέ στον μικρότερο δυνατό χρόνο και με τη μικρότερη δυνατή προσπάθεια και κάπως έτσι κόλλησα μαζί τους. Η Expert είναι η τέταρτη καφετιέρα της Nespresso που παίρνω για λογαριασμό μου –και πρώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είχαν προηγηθεί μία Inissia, μια Pixie και μία U –και το παραδέχομαι, οριακά κρατήθηκα να μην αλλάξω την τελευταία με μία Prodigio όταν είχε κυκλοφορήσει η τελευταία, ευτυχώς.

Αλλαγή χώρας όμως και δίχως να το σκεφτώ ιδιαίτερα, βρέθηκα αγκαλιά με μία Nespresso Expert, την πιο πρόσφατη μηχανή της εταιρείας. Την είχα δει σε ένα από τα τελευταία σποτ της, εντυπωσιάστηκα ακούγοντας πως δεν έκανε σαν κομπρεσέρ στην Πανεπιστημίου, αναρωτήθηκα αν έπρεπε να έχω πηδήξει το μισό παγκόσμιο τζετ-σετ είμαι ο Κλούνεϊ για να απολαμβάνω τέτοιο προνόμιο, έκανα υπομονή όπως με συμβούλεψε η ίδια η Nespresso και… τατάαααν, εδώ είμαστε! Τι εντυπώσεις αποκόμισα όμως από τη χρήση της Expert; Είναι όντως τόσο αθόρυβη όσο ισχυρίζεται η εταιρεία; Υπάρχει, εν τέλει, λόγος για να τα σκάσει ώστε να την αποκτήσει κανείς;

ΒΡΡΡΡΡΡΡΡΡΤ Βρρρρρρρρρτ

Ας ξεκαθαρίσουμε τα εύκολα πρώτα. Τελείως αθόρυβη η Expert δεν είναι. Απλά σκεφτείτε ότι συγκριτικά με άλλα μοντέλα μηχανών (Krups, Delonghi κλπ) χάνετε λίγο σε όγκο αλλά κερδίζετε επίσης λίγο σε θόρυβο. Είναι λόγος αυτός για να προτιμήσει κάποιος την Expert; Αν πίνετε κι εσείς σαν κι εμένα τον εσπρέσο σας “ristretto”, τότε αξιολογήστε αν για τα 5” (και πολλά λέω) που διαρκεί η παρασκευή του αξίζουν τα 279/329€ (ανάλογα με το αν θα πάρετε τη βερσιόν με την αφρογαλιέρα το aeroccino) που κοστίζει η μηχανή. Εντελώς αθόρυβη πάντως η Expert μια φορά δεν είναι.

Έχει όμως άλλα καλά όπως την πίεση των 19 bar που θα σας επιτρέψει να απολαύσετε τον καφέ σας στο ακέραιο, τη δυνατότητα επιλογής θερμοκρασίας για τον καφέ σας και την ασύρματη σύνδεση με smartphone. Μένοντας σε αυτό το τελευταίο, ομολογουμένως είναι αρκετά ενδιαφέρον αλλά κατά βάση σαν gimmick και μόνο: για να χειριστείτε τη μηχανή, θα πρέπει να είστε αρκετά κοντά της αφού η δουλειά γίνεται μέσω Bluetooth, οπότε δεν κερδίζετε κάτι το ιδιαίτερο –δεν μπορείτε π.χ. να είστε στο κρεβάτι και να ζητήσετε από την καφετιέρα στην κουζίνα να σας ετοιμάσει το εσπρεσάκι σας. Η όλη διαδικασία είναι εφετζίδικη πάντως και έχει την πλάκα της.

Θα μου άρεσε η μηχανή να μπορούσε να πάρει προκαταβολικά δυο-τρεις κάψουλες αντί για μία αφού πρακτικά θα πρέπει κάθε φορά που παίρνετε το καφεδάκι σας, να αφήνετε στην Expert κάψουλα και ποτήρι. Αυτό που με απογοήτευσε πανηγυρικά βέβαια ήταν το γεγονός πως μου ζητήθηκε να δημιουργήσω νέο λογαριασμό στο Nespresso Club, του Ηνωμένου Βασιλείου πια, αφού εκείνος σε αυτό της Ελλάδας δεν ήταν δυνατόν να αναγνωριστεί. Και αναρωτιέμαι τώρα εγώ, πώς είναι δυνατόν μια εταιρεία τέτοιου βεληνεκούς με πελατολόγιο που δεν το ‘χει σε τίποτα να αλλάζει χώρες, να μην έχει προβλέψει μια παγκόσμια βάση δεδομένων; Ξενέρωμα…

Expert ναι, αλλά όχι για τους λόγους που δίνει η Nespresso

Μιλώντας για τον εαυτό μου και μόνο, δεν έχω μετανιώσει για την αγορά της Nespresso Expert. Τα εσπρεσάκια μου είναι όσο “sharp” τα θέλω, ο καφές στους φίλους που με επισκέπτονται εκτός από υπόθεση δευτερολέπτων δύναται να έχει και μία άλφα ποικιλία ενώ με το γραφείο μου να είναι πλάι στην κουζίνα, εξαντλώ την τεμπελιά μου μέχρις εσχάτων αφού ο καφές με περιμένει στη μηχανή.

Για να πω την αλήθεια, ούτε το ψήσιμο του καφέ από το smartphone με κέρδισε στην Expert, ούτε η «αθόρυβη» λειτουργία της. Τα 19 bar και το συνοδευτικό app εν γένει (το να βλέπω π.χ. πόσες κάψουλες έχω κάβα ακόμα κι αν είμαι στον δρόμο το πάω με χίλια) ήταν τα USP που με τράβηξαν –αλλά αυτό είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό, έτσι; Αν θα πρότεινα σε κάποιον να προτιμήσει την Expert; Αν θέλει σώνει και ντε μια connected” μηχανή Nespresso και ένα ενδιαφέρον gadget για την κουζίνα του χωρίς να έχει θέμα μπάτζετ, με το καλό, ειδάλλως θα κάνει τη δουλειά του και ένα φθηνότερο μοντέλο.

Η λογική λέει πάντως πως οι λεγόμενες mid-range και high end μηχανές Nespresso από εδώ και μπρος θα προσφέρουν συνδεσιμότητα με smartphones και tablets μέσω Bluetooth, οπότε εναλλακτικά μπορείτε απλά να κάνετε λίγη υπομονή μέχρι να δείτε τον Τζορτζ και πάλι στις διαφημίσεις. Ποιος ξέρει πού θα έχει φτιάξει τον καφέ του αυτή τη φορά…

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος