Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Νέοι στόχοι για την ανάδειξη του γλωσσικού μας πλούτου από την πολιτεία και το υπουργείο Εξωτερικών

Στην εναρκτήρια εκδήλωση της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας 2016, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης. Δήλωσε ότι η πολιτεία και το υπουργείο Εξωτερικών εισάγει νέους στόχους για την ανάδειξη του γλωσσικού μας πλούτου.

   Σε αυτούς, όπως σημείωσε, περιλαμβάνονται η καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας ελληνικής γλώσσας, η αναβάθμιση των νεοελληνικών σπουδών με νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση του Έλληνα στο εξωτερικό, η διατήρηση της ιδιαίτερης γλωσσικής και πολιτισμικής ταυτότητας του απόδημου Έλληνα και η διευκόλυνση της προσαρμογής του σε ένα άλλο πολιτισμικό περιβάλλον, καθώς και η θεσμοθέτηση μόνιμης επιτροπής για την παρακολούθηση και προώθηση του έργου των φορέων εκμάθησης και εκπαίδευσης στο εξωτερικό, αλλά και του έργου των εκπαιδευτικών που αποσπώνται σε αυτές.

    Ο κ. Αμανατίδης ανέφερε, παράλληλα, ότι η πολιτεία και το υπουργείο στηρίζουν τη δράση και τις δραστηριότητες του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στην Καλαμαριά και του προγράμματος «Ιάσων», τη δημιουργία της έδρας ποντιακής γλώσσας και τη συνέργεια της πανελλήνιας ομοσπονδίας Αποδήμου Ελληνισμού με το ΠΑΜΑΚ για τη διάδοση της ποντιακής διαλέκτου.

   Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Σάββας Αναστασιάδης, τόνισε ότι η Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας «θα συμβάλει τα μέγιστα, ώστε να ενισχυθούν οι σχέσεις της διασποράς με τη μητρόπολη Ελλάδα».

   Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, καθηγητής Περικλής Μήτκας, δήλωσε ότι «η πραγματοποίηση της 1ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ελληνικής Γλώσσας στο ΑΠΘ έρχεται να προστεθεί σε σειρά δράσεων του πανεπιστημίου για την ενίσχυση της Ελληνομάθειας σε παγκόσμιο επίπεδο» και πρόσθεσε ότι «αποσκοπεί αφενός στη στήριξη της νεολαίας της Διασποράς και στην παροχή της ευκαιρίας και της δυνατότητας να καλλιεργήσει τους δεσμούς της με την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα, αφετέρου στην ενίσχυση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και τη δημιουργία ελληνόφωνων φιλελλήνων». Τις εργασίες της ολυμπιάδας χαιρέτισε και η αναπληρώτρια πρύτανης Αριάδνη Στογιαννίδου, ενώ ο κοσμήτορας της φιλοσοφικής Σχολής, Δημήτρης Μαυροσκούφης, αναφέρθηκε στη σύλληψη της σχετικής ιδέας της ολυμπιάδας από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή της Ποντιακής Νεολαίας.

   Η πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την Unesco, Αικατερίνη Τζιτζικώστα, εξέφρασε την προσδοκία μέσω του συγκεκριμένου εγχειρήματος οι νέοι Έλληνες της διασποράς να έχουν μια σημαντική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις ρίζες τους και όπως είπε, «γι αυτό το λόγο η εθνική επιτροπή σκέφτεται να καθορίσει ημέρα Ελλήνων της διασποράς». «Η μαζική συμμετοχή των νέων στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεολληνικής Γλώσσας επιβεβαιώνει την αγάπη των Ελλήνων της διασποράς για την πατρίδα και την ελληνική γλώσσα» είπε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής της Ποντιακής Νεολαίας, Άλεξ Αναστασιάδης, και αναφέρθηκε στις συμμετοχές σε αυτήν, Ελλήνων και ελληνόφωνων από την Αμερική, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, την Αρμενία, το Καζακστάν και πολλές ακόμη χώρες. Η εκπρόσωπος της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), Μαρία Παπαδά, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του επικεφαλής της γραμματείας, Μιχάλη Κόκκινου, τόνισε ότι η ΓΓΑΕ οραματίζεται και προσπαθεί χρόνια τώρα να χτίσει γέφυρες ανάμεσα στο μητροπολιτικό κέντρο και στον ελληνισμό της διασποράς.

    Μιλώντας για την ποντιακή διάλεκτο η πρόεδρος του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, αν. καθηγήτρια Μαρίνα Ματθαιουδάκη, ανέφερε ότι έχει τις ρίζες της στην ελληνική γλώσσα, διέσωσε αρκετά ομηρικά στοιχεία και εντάσσεται στις αρχαιότερες και πλουσιότερες ελληνικές διαλέκτους. Παρέμεινε στο πέρασμα των αιώνων κώδικας προφορικής κυρίως επικοινωνίας και παράδοσης μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε εμφανίζονται γραπτά κείμενα. Σήμερα οι ενεργοί ομιλητές της υπολογίζονται σε περισσότερους από 300.000, ενώ ένα παράδοξο χαρακτηριστικό της είναι ότι δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια και σύνορα.

   Τόνισε επίσης ότι, δυστυχώς, η σημερινή ποντιακή διάλεκτος δεν έχει αποτελέσει ακόμη αντικείμενο συστηματικής μελέτης και ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να τονιστεί η επικείμενη ίδρυση έδρας ποντιακών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το οποίο θα δώσει την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους ιστορικούς, γλωσσολόγους, διεθνολόγους ερευνητές της ποντιακής διαλέκτου να καλύψουν τις υπάρχουσες ερευνητικές ανάγκες και να προσφέρουν έργο που θα εμπλουτίσει τη μελέτη και τη γνώση της ποντιακής ιστορίας και διαλέκτου».

   «Αποφάσισα να σπουδάσω Ελληνικά γιατί είναι μια από τις πιο παλιές και πλούσιες γλώσσες του κόσμου και μπορώ έτσι να γνωρίσω τον ελληνικό πολιτισμό» δήλωσε η Νάιρα Καραπετιάν από την Αρμενία. «Γεννήθηκα στη Νέα Υόρκη αλλά οι γονείς μου είναι από την Αθήνα» λέει η Μαρία Παπαγεωργίου, ενώ ο Γιώργος Παντάς από τη Νέα Υόρκη δηλώνει ότι θα ήθελε πολύ να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη. «Τα ελληνικά είναι μια από τις δυσκολότερες και τις πιο καταπληκτικές γλώσσες του κόσμου» σημειώνει η Κριστίνα Ούρσου από τη Μολδαβία. «Ξεκίνησα να μάθω ελληνικά επειδή είμαι Ελληνίδα και η γλώσσα του κάθε έθνους είναι η ιστορική μνήμη που ενσωματώνεται στις λέξεις» τονίζει η Ιλόνα Πεϊλιβάνοβα από τη Γεωργία.

   Σημειώνεται ότι οι 14 συμμετέχοντες στην τελική φάση της ολυμπιάδας διαγωνίζονται σήμερα στην ελληνική γλώσσα, προκειμένου να αναδειχτούν οι τρεις νικητές. Αύριο, Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας 2016.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου