Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Καθυστερημένη και ελλιπής η αντίδραση Ευρώπης στην απόπειρα πραξικοπήματος, κατά τον Τουρκικό τύπο

Οι κατηγορίες της Τουρκίας προς την ΕΕ για ελλιπή και καθυστερημένη αντίδραση και συμπαράσταση με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου είναι το βασικό σημείο αναφοράς στα ρεπορτάζ των τουρκικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις χτεσινές επαφές του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς χτες στην ‘Αγκυρα.

Στα ρεπορτάζ και τα κατά τα άλλα λιγοστά σχόλια δεν υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά στις διαφωνίες που υπήρξαν μεταξύ των δύο πλευρών τόσο για το θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων και το προσφυγικό, όσο και γι’ αυτό των ελευθεριών.

«Και τελικά ήλθε και ο Σουλτς στην Τουρκία και δήλωσε πως δεν αντιδράσανε για το πραξικόπημα έγκαιρα και με τον δέοντα τρόπο. Ας είναι, τουλάχιστον έκαναν μια ανακοίνωση εντός του 2016», γράφει ο Χικμέτ Γκεντς σε άρθρο του στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».

Η επίσης φιλοκυβερνητική «Σταρ» αναφέρεται στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο αρχηγός της οργάνωσης PYD των Κούρδων της Συρίας Σαλίχ Μουσλίμ. Η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» την οργάνωση. Η εφημερίδα αναφέρεται στην απάντηση που έδωσε ο Σουλτς χτες στην ερώτηση αν εγκρίνει την παρουσία του Μουσλίμ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γράφει ότι «ήταν σκάνδαλο το γεγονός ότι ο Σουλτζ αποκάλεσε τον Μουσλίμ, κύριο».

Οι επαφές του Σουλτς στην ‘Αγκυρα δεν είναι καν πρωτοσέλιδο θέμα στα σημερινά φύλλα του τουρκικού Τύπου, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει καν η είδηση. Κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Σουλτς χτες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο πρώτος έκανε λόγο για διαφωνία στο θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων, αφού η Τουρκία δεν προτίθεται να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Διαφωνίες έχουμε, είπε ο Σουλτς και σε θέματα ελευθερίας του Τύπου και ελευθερίας της έκφρασης.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου