Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Νέες κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Νικαράγουα για «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφάρμοσε νέα δέσμη κυρώσεων κατά του ενός από τους γιους του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, κατά της συζύγου του και αντιπροέδρου Ροζάριο Μουρίγιο και έξι ακόμη αξιωματούχων του καθεστώτος για τις ευθύνες τους στις «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Νικαράγουα.

«Η κράτηση και ενός ακόμη πιθανού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, του έβδομου στην σειρά, το περασμένο σαββατοκύριακο αποτελεί θλιβερή απεικόνιση των διαστάσεων της καταστολής στην Νικαράγουα και διαμορφώνει μία σκοτεινή εικόνα για τις προσεχείς εκλογές», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕ.

«Τα περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται πλέον σε 14 συνολικά πρόσωπα», στα οποία απαγορεύεται η παραμονή ή η διέλευση από την ΕΕ, όπου έχει επιβληθεί πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Επίσης, «απαγορεύεται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης να θέτουν στην διάθεση των προσώπων αυτών μέσα».

Η επιβολή των νέων κυρώσεων κατά των στελεχών του καθεστώτος Ορτέγα είχε ανακοινωθεί στις αρχές Ιουλίου από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Νικαράγουα έχει εισέλθει σε φαύλο κύκλο καταστολής» κατά τις αντιπολίτευσης καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές, είχε δηλώσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Η προηγούμενη δέσμη κυρώσεων κατά της κυβέρνησης Ορτέγα είχε επιβληθεί τον Μάιο 2020.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA