Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μυστήριο 71 – Χορευτική παράσταση ΟΜΜΑ του Josef Nadj

Οκτώ χορευτές με καταγωγή από την Αφρική, τη γηραιότερη και πιο μυστηριώδη ήπειρο του κόσμου, σε ένα ταξίδι στις πανάρχαιες ρίζες του Χορού και στον βαθύτερο εαυτό μας.

 O διεθνούς φήμης χορογράφος Josef Nadj έρχεται στην Ελευσίνα και παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη την παράσταση «ΟΜΜΑ», αποδεικνύοντας πως «ο χορός γεννήθηκε παράλληλα με την ανθρωπότητα».

Omma – Teaser from Atelier 3+1 / Josef Nadj on Vimeo.

 

Η Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το Φεστιβάλ Αισχύλεια παρουσιάζουν σε πανελλήνια πρεμιέρα την παράσταση «ΟΜΜΑ», του διεθνούς φήμης χορογράφου Josef Nadj, στις 15 & 16 Σεπτεμβρίου, στο Ανοιχτό Θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου, στην Ελευσίνα.

Αναπνοές, φωνές, σιωπή και μεθυστικοί τζαζ ρυθμοί συνθέτουν την απόκοσμη ατμόσφαιρα του «ΟΜΜΑ», οδηγώντας το κοινό σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας, τόσο αρχέγονο όσο και η ίδια η φύση του χορού. Για τον Josef Nadj, είναι θεμελιώδες η παράσταση να αφορά τα σώματα και την κίνηση, διατηρώντας μόνο όσα είναι απαραίτητα. Αυτή η αρχή της απλότητας εκτείνεται σε όλα τα στοιχεία που δομούν το «OMMA»: πάνω στην απογυμνωμένη σκηνή, μόνο τα σώματα οκτώ χορευτών, το φως και ο ήχος, είναι αρκετά για να χαρίσουν μια συγκλονιστική εμπειρία.

Ο τίτλος της παράστασης προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «ὄμμα» και ερευνά κάτι ουσιώδες: την ικανότητα της θέασης κάτω από την αίσθηση της όρασης και ό,τι συμβαίνει κατά τη βαθύτερη ενδοσκόπηση του εαυτού. Σε έναν κενό χώρο που είναι άπειρος αλλά και πεπερασμένος, οκτώ άνδρες χορεύουν μαζί, ως ένα είδος ανθρωπότητας από μόνο του. Ο καθένας φέρει το δικό του σύμπαν και η σύνθεση των κινήσεων δημιουργεί μια κοσμογονία που αφηγείται την αρχή της πλάσης.

Λίγα λόγια για το έργο

Οκτώ χορευτές ανεβαίνουν στην σκηνή με σακάκια και μαύρα παντελόνια, ως μια αναφορά στην διαχρονική σιλουέτα του Josef Nadj. Μέσα από τον δανεισμό της φορεσιάς του, ο βραβευμένος χορογράφος δεσμεύει κάθε χορευτή του να μην περπατήσει στα χνάρια του, αλλά να αποκαλύψει τη δική του μοναδικότητα.

Στο OMMA, ο Nadj συγκεντρώνει μια ομάδα χορευτών με καταγωγή από το Μάλι, τη Σενεγάλη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Κονγκό – Μπραζαβίλ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και δημιουργεί ένα έργο με επιρροές από διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα, πολιτισμούς και ανθρώπινες ιστορίες. Όλοι μαζί σχηματίζουν ένα ενιαίο σώμα. Ένας πολλαπλός οργανισμός, στον οποίο ο καθένας αποκαλύπτει τη δική του γλώσσα, την δική του ταυτότητα, τον δικό του χορό: ένας συναρπαστικός κύκλος ανατροφοδότησης μεταξύ ομάδας και ατόμου γεννιέται και μας οδηγεί, αναπόφευκτα, στον άνθρωπο ως καθολικό ον.

Μπορεί ένα κομμάτι να ονομάζεται οργανικό; Το OMMA αναμφίβολα επιστρέφει στις ρίζες του χορού, με την κίνηση ως ουσία και το σύμπαν ως ορίζοντα. Με άλλα λόγια, το OMMA είναι μια αναζήτηση χορογραφικής προέλευσης, που επιδιώκει να αποδείξει την υπόθεση του Josef Nadj: ο χορός γεννήθηκε παράλληλα με την ανθρωπότητα. Και αν ναι, η επιστροφή στην πηγή του χορού και της κίνησης δεν ισοδυναμεί με την επιστροφή στην προέλευση του σύμπαντος; Έχοντας αυτό κατά νου, ο χορογράφος διαμορφώνει τις πρώτες ύλες που παρέχονται από τους χορευτές του και κατασκευάζει μαζί τους και με το σώμα τους έναν χορό που είναι κοινός, πολυδιάστατος και πανανθρώπινος.

Ο Nadj επιβιβάζει τους χορευτές του σε ένα ταξίδι στις ρίζες του χορού, όπου η ισορροπία του σύμπαντος αποκαλύπτεται. Αντικατοπτρίζοντας τον κύκλο της ζωής, το OMMA εξετάζει κάτι ουσιώδες: την ικανότητά μας να δούμε τι είναι μπροστά μας, ώστε να μπορούμε να δούμε καλύτερα τι βρίσκεται βαθιά μέσα μας, σε ένα κοινό πεπρωμένο. Ως εκ τούτου, το αρχαίο ελληνικό νόημα της λέξης OMMA αποκτά νέο νόημα: «μάτι» αλλά και «ό, τι βλέπει ή κοιτάζει». Εκεί υπάρχει μια πρόσκληση να κρατήσουμε τις αισθήσεις μας ξύπνιες, ώστε να μπορέσουμε να αντιληφθούμε καλύτερα αυτόν τον χορό, αφιερωμένο στη γένεση της ανθρωπότητας.

Συντελεστές:

Χορογραφία και Κοστούμια: Josef Nadj

Χορευτές: Djino Alolo Sabin, Timothé Ballo, Abdel Kader Diop, Aipeur Foundou, Bi Jean Ronsard Irié, Jean-Paul Mehansio, Marius Sawadogo, Boukson Séré

 Καλλιτεχνική συνεργασία: Ivan Fatjo

Σχεδιασμός Φωτισμού: Rémi Nicolas
Soundtrack: Tatsu Aoki & Malachi Favors Maghostut, Peter Brötzmann & Han Bennink, Eureka Brass Band, Jigsaw, Lucas Niggli, Peter Vogel

Τεχνικός Διευθυντής: Sylvain Blocquaux

Μηχανικός Ήχου: Ivan Fatjo

Παραγωγή & Touring: Bureau PLATÔ – Séverine Péan, Emilia Petrakis

Υπεύθυνος Παραγωγής: Atelier 3+1

Συμπαραγωγή: Les Nuits de Fourvière, Festival International de la Métropole de Lyon | Les Théâtres de la Ville de Luxembourg | Le Trident, Scène Nationale de Cherbourg-en-Cotentin | MC 93 – Maison de la Culture de Seine-Saint-Denis | La Comédie de Valence, Centre dramatique national Drôme-Ardèche | Charleroi danse, centre chorégraphique de Wallonie – Bruxelles | Le Grand Angle – Scène régionale / Pays Voironnais | Les Salins, Scène nationale de Martigues | Centre chorégraphique national de Tours / Thomas Lebrun (Accueil studio) | Théâtre des Quatre Saisons – Scène Conventionnée d’intérêt national «Art et Création»

 Με την υποστήριξη των: Ministère de la Culture – DRAC île de France | Région Ile-de-France | Teatroskop, a program initiated by the French Institute, the Ministry of Culture and the Ministry of Europe and Foreign Affairs | Angers – Centre National de Danse Contemporaine | CN D – Centre national de la danse | La Briqueterie – CDCN du Val-de-Marne | la Scène nationale d’Orléans

Πληροφορίες Παράστασης:

Τοποθεσία: Ανοιχτό Θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου
Ημερομηνία: 15 & 16 Σεπτεμβρίου 2021

Ώρα έναρξης: 20:30
Κατάλληλο για άνω των 14 ετών

Διάρκεια: 55 λεπτά

 

Προπώληση εισιτηρίων:

Γενική Είσοδος: 10€ | Μειωμένο: 5€

Viva.gr

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA