Μόλις βγήκε στη δημοσιότητα ο Οδηγός της Michelin που περιλαμβάνει επιλογές από 44 πόλεις σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στα highlighs της ελληνικής σκηνής και φέτος τα βραβευμένα εστιατόρια Σπονδή (2 αστέρια), Funky Gourmet (2 αστέρια), Botrini’s, Hytra και Βαρούλκο (1 αστέρι), που κατάφεραν για μία ακόμα χρονιά να διατηρήσουν τα αστέρια τους. Σημαντική ήταν και η διάκριση δύο ακόμη εστιατορίων Αθήρι και Οικείο τα οποία απέσπασαν και φέτος βραβείο Bib Gourmand ως επιβράβευση για την καλή σχέση ποιότητας-τιμής τους.
Τα ελληνικά “αστέρια”
Σπονδή – 2 αστέρια
Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα εστιατόριο σημείο αναφοράς στην ελληνική γαστρονομική σκηνή. Εστιάζοντας στη μοντέρνα γαλλική κουζίνα με φινετσάτα πιάτα οι απεσταλμένοι του Οδηγού το επιβραβεύουν με δύο αστέρια εδώ και αρκετά χρόνια. Έτσι έπραξαν και φέτος.
Πύρρωνος 5, Παγκράτι, τηλ. 210 7564021.
Funky Gourmet – 2 αστέρια
Ο χώρος που στέγασε τη μαγειρική φιλοσοφία της Γεωργιάννας Χειλιαδάκη και του Νίκου Ρούσσου αποτελεί σίγουρα μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις όπου διασκεδαστική και εκλεπτυσμένη γαστρονομία συνδυάζονται αρμονικά. Το 2012 βραβεύτηκαν με το πρώτο τους αστέρι και το 2014 απέσπασαν και δεύτερο αστέρι από τη Michelin το οποίο και διατηρούν.
Παραμυθίας 13 και Σαλαμίνος, Κεραμεικός, τηλ. 210 5242727.
Botrini’s – 1 αστέρι
Με μίνιμαλ αισθητική, διακριτική πολυτέλεια και νεωτεριστικές πινελιές στον κατάλογο, το εστιατόριο του Έκτορα Μποτρίνι στο Χαλάνδρι το 2014 ήταν η νέα ελληνική είσοδος στο δρόμο των αστεριών. Η εκφραστική του κουζίνα διατήρησε το αστέρι της κρατώντας τον γαστρονομικό πήχη ψηλά.
Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι, τηλ. 2106857324.
Hytra – 1 αστέρι
Στον έκτο όροφο της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών» προσφέρει προνομιακή θέα και γευστικές προτάσεις υψηλών προδιαγραφών. Μια εμπειρία που δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από τους κριτικούς της Michelin. Με τον Τάσο Μαντή στο τιμόνι της κουζίνας διατηρεί και φέτος το αστέρι του.
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα, τηλ. 210 3316767.
Varoulko – 1 αστέρι
Ο Λευτέρης Λαζάρου εδώ και δύο περίπου χρόνια άλλαξε έδρα μετακομίζοντας δίπλα στο κύμα στο Μικρολίμανο. Ο πρωτοποριακός τρόπος προσέγγισης της γεύσης, η δημιουργικότητα και η προσήλωσή του στην ποιότητα ήταν πολύ καλοί λόγοι για να ανανεωθεί το 1 αστέρι που έχει κατακτήσει με την αξία του.
Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, Πειραιάς, τηλ. 210 5228400.
Πηγή: Olive Magazine