Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επίσκεψη καθηγητών και φοιτητών του Ρωσικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ στα πλαίσια του εορτασμού του έτους «Ελλάδα- Ρωσία 2016»

Τη λαογραφία, τα έθιμα, τη γλωσσική παράδοση και τα τοπικά γλωσσικά ιδιώματα περιοχών των Σερρών και της Πιερίας μελέτησαν καθηγητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Ρωσίας, τους οποίους φιλοξένησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στα χωριά Άγιο Πνεύμα Σερρών και Κολινδρό Πιερίας, στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους «Ελλάδα- Ρωσία 2016».

   Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας θα παρουσιαστούν σε επιστημονικές εισηγήσεις στα συνέδρια του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ, του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης και της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών καθώς, και σε ξεχωριστή εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ στη Μόσχα. Επίσης, θα δημοσιευθούν σε επιστημονικά άρθρα και σε επιστημονικά περιοδικά της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ.

   Τα στοιχεία για τις τοπικές διαλέκτους και τα γλωσσολογικά δεδομένα που συλλέχθηκαν θα ενταχθούν στον Άτλαντα Βαλκανικών Γλωσσών της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας. Ως αποτέλεσμα, της συγκεκριμένης μελέτης θα εκδοθεί ένα βιβλίο στη ρωσική γλώσσα, με την πλήρη λαογραφική και εθνογλωσσολογική περιγραφή των περιοχών του Αγίου Πνεύματος Σερρών και του Κολινδρού Πιερίας. Το συγκεκριμένο βιβλίο θα παραδοθεί και στις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών και Πιερίας.

   Τα δύο δεκαήμερα προγράμματα φιλοξενίας πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Αγίου Πνεύματος Σερρών και τον Δήμο Πύδνας- Κολινδρού, καθώς και με την εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων των δύο χωριών, που υποδέχτηκαν θερμά και φιλοξένησαν στα σπίτια τους τους Ρώσους επισκέπτες.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA