Τη βούληση του ιδίου και της κυβέρνησης να συνεχίσει τον αγώνα για το τέλος της μνημονιακής περιόδου, τη βούλησή του να διανύσει την απόσταση που απομένει προκειμένου η χώρα να εξέλθει από το καθεστώς της επιτροπείας και ο λαός να αποκτήσει ξανά τα δικαιώματα που έχασε μέσα από τη σκληρή λιτότητα, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, που ήταν αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης και τιμής του Πολυτεχνείου.
«Κρατούμε το νήμα της εξέγερσης για την επόμενη μέρα στην μετά την κρίση εποχή», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι από την εξέγερση του Πολυτεχνείου έως σήμερα το Πολυτεχνείο παραμένει μία σταθερή αναφορά που συγκινεί και εμπνέει, διότι η θέληση της κοινωνίας για περισσότερη δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή παραμένει συνεχής.
«Παντού στον κόσμο, αλλά και στη χώρα μας, οι αγώνες για δημοκρατία είναι αγώνες για ελευθερία, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, διαφάνεια και κοινωνικά δικαιώματα. Σε αυτούς τους αγώνες τού σήμερα μας οδηγεί το νήμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που παραμένει συνεχές εδώ και 43 χρόνια. Κρατώντας αυτό το νήμα καλούμαστε όλοι μας να διαμορφώσουμε το νέο συλλογικό φρόνημα, τη νέα ταυτότητα, που θα μας οδηγήσει στην επόμενη μέρα, στη μετά την κρίση εποχή. Και είμαι αισιοδόξος ότι θα καταφέρουμε», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο περιεχόμενο των σημερινών αγώνων για περισσότερη δημοκρατία.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, πολλές φορές υπογράμμισε τον διαρκή αγώνα για αξίες, όπως η λαϊκή κυριαρχία, το κοινωνικό κράτος, η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη. Όπως σημείωσε, σήμερα, στην εποχή της κρίσης, το περιεχόμενο της Δημοκρατίας αφορά την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, την παραγωγική και θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, την επάνοδο της Ελλάδας σε συνθήκες λαϊκής κυριαρχίας. «Γι’ αυτό ο αγώνας για διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας, θα είναι ένας διαρκής αγώνας. Είναι ένας αγώνας που δεν σταματά και δεν πρόκειται να σταματήσει», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «η δημοκρατία στην Ελλάδα των μνημονίων και της επιτροπείας έχει πληγεί ανυπολόγιστα. Έχει υποβαθμιστεί. Έχουν πληγεί σοβαρά δικαιώματα εργαζομένων, φοιτητών, σπουδαστών, πνευματικών ανθρώπων και επιστημόνων που, είτε βρίσκονται στην ανεργία, είτε μεταναστεύουν, είτε αμείβονται με πενιχρούς μισθούς».
«Η κυβέρνηση αυτή ανέλαβε την εντολή να βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια και να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο της άγριας λιτότητας. Και υπό μία έννοια έλαβε και την εντολή να αποκαταστήσει και την τραυματισμένη δημοκρατία στον τόπο την εποχή των μνημονίων», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «η σκληρή μάχη της διαπραγμάτευσης της πρώτης περιόδου αποτέλεσε, εκτός των άλλων, και μία παγκόσμια κραυγή και αποκάλυψη της αγνόησης της δημοκρατίας και της λαϊκής επιλογής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς προς χάριν των νόμων της αγοράς και του χρηματιστηρίου». Αναφέρθηκε, δε, και στην απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στις κάλπες, τον Σεπτέμβριο του 2015, μετά τη συμφωνία, ως έμπρακτη απόδειξη εμπιστοσύνης στη λαϊκή κρίση και τη δημοκρατία.
Κυρίαρχο χαρακτήρα προσέδωσε ο πρωθυπουργός, όχι μόνο στη διαπραγμάτευση ως μάχη δημοκρατίας, αλλά και στις μάχες για την αποκατάσταση δικαιωμάτων που απώλεσαν οι πολίτες εξαιτίας της κρίσης. Γι’ αυτό και, όπως υποστήριξε, πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, από τον Ιανουάριο του 2015, ήταν να μη στερείται στη χώρα, σε κανέναν πολίτη, η πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και στη δημόσια εκπαίδευση. Και με αυτήν τη μάχη, η κυβέρνηση κατάφερε, σε δύσκολες συνθήκες, φέτος, να λειτουργήσουν τα σχολεία πλήρως, να ανοίξουν τα σχολεία με τους δασκάλους ειδικής αγωγής, γιατί όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα στη γνώση. Δόθηκε μάχη, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν δωρεάν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες που στερούνται ασφάλισης λόγω της κρίσης, να μην στερούνται πρόσβασης σε δημόσια νοσοκομεία. Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα και μετέχουν στην ελληνική παιδεία, να έχουν την ελληνική ιθαγένεια και ίσα δικαιώματα, ενώ δόθηκε η δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να μπορεί να ζήσει με όλα τα δικαιώματα του νόμου, με αυτόν ή αυτήν που αγαπά, με τη θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης. Επίσης, για πρώτη φορά δίνεται δικαίωμα στα παιδιά που πηγαίνουν στα σχολεία και έχουν άλλη θρησκεία να μπορούν να μαθαίνουν γι’ αυτήν, να μην αισθάνονται παιδιά ενός κατώτερου θεού.
«Πετύχαμε πολλά, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, δρόμο δύσκολο αλλά ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, με ορατό το τέλος της ανηφόρας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρις ότου αυτός ο τόπος επανέλθει σε συνθήκες σταθερότητας και κανονικότητας. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η συνεπαγόμενη συμφωνία για την απομείωση του χρέους και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα είναι ένα ορόσημο. Θα διανύσουμε την απόσταση που απομένει έως εκεί, αποφασισμένοι να ξαναστήσουμε στα πόδια της την οικονομία και την κοινωνία, και να ξαναδώσουμε στον λαό μας τα δικαιώματα, την κοινωνική προστασία και τις συνθήκες ζωής και εργασίας, που η σκληρή λιτότητα των προηγούμενων χρόνων τούς στέρησε», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διεθνείς συνθήκες, σημειώνοντας ότι οι πόλεμοι, ο αυταρχισμός, οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, ο ρατσισμός και οι κάθε είδους διακρίσεις, εκεί που νομίζαμε ότι έχουν απωθηθεί στο παρελθόν, επανέρχονται με ωμότητα στις ζωές των ανθρώπων. «Τα πράγματα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα, τα εθνικά και περιφερειακά συστήματα ασφάλειας δέχονται πιέσεις, οι διεθνείς οργανισμοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αποσταθεροποίηση ολόκληρων περιοχών στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά, για να υπογραμμίσει ότι «η υποχώρηση της πολιτικής και η αντικατάστασή της από γραφειοκρατικούς και τεχνοκρατικούς υπερεθνικούς μηχανισμούς, τις περισσότερες φορές χωρίς πολιτική νομιμοποίηση, διαλύει λαούς, διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή, θρυμματίζει τη δημοκρατία».
«Είναι, λοιπόν, ιστορικό καθήκον για εμάς και τον λαό μας, που πάντα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την υπεράσπιση πανανθρώπινων αξιών, να αγωνιστεί και τώρα για να μην επιστρέψει ο κόσμος στον απομονωτισμό και τον αυταρχισμό», συμπλήρωσε.
Μιλώντας για την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η χώρα μας έχει κερδίσει τον σεβασμό και την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας, δίνοντας μία μάχη αλληλεγγύης και ανθρωπισμού στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης». «Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχει, παγκοσμίως, γίνει συνώνυμο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Αλλά όχι μόνο αυτό. Επιμένοντας στις αρχές μίας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, η Ελλάδα από παρίας γίνεται πρωταγωνιστής. Από μέρος της κρίσης γίνεται μέρος της λύσης, στον βαθμό που η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ειρήνη, τη συνεργασία, την ασφάλεια», επεσήμανε και σημείωσε: «Θα συνεχίσουμε στον δρόμο αυτό, αξιοποιώντας το συμβολικό φορτίο που φέρει η Ελλάδα ως ο τόπος στον οποίο γεννήθηκαν οι δημοκρατικές ιδέες, συμβολικό φορτίο που σπεύδουν να αναγνωρίσουν παγκόσμιοι ηγέτες με διαδοχικές επισκέψεις στη χώρα μας. Το μήνυμα που με τους αγώνες και τη στάση μας στέλνουμε στην παγκόσμια κοινότητα, είναι ότι δεν μπορούμε να αφεθούμε σε έναν δρόμο που μας οδηγεί στην κοινωνική οπισθοδρόμηση, την εθνική αναδίπλωση, την ακροδεξιά περιχαράκωση. Ο κόσμος μπορεί να προχωρήσει προς το μέλλον μόνο με περισσότερη δημοκρατία, με περισσότερη αλληλεγγύη, και με κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή».