Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πότε ανοίγουν σχολεία, εμπορικά καταστήματα και μπαρ-εστιατόρια;

H επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ κατέληξε στην πρότασή της για το ημερολόγιο της σταδιακής άρσης των μέτρων, η οποία θα παρουσιαστεί το πρωί του Σαββάτου στον πρωθυπουργό. Στις 10.00, σε σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα, Νίκο Χαρδαλιά και Βασίλη Κοντοζαμάνη, θα αποφασιστεί αν θα την ακολουθήσει ή όχι η κυβέρνηση. Αν το κάνει, είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει «το σχέδιο των 63 ημερών» ο Πρωθυπουργός με διάγγελμά του την προσεχή Δευτέρα 27 Απριλίου.

Αναλυτικά, το ημερολόγιο εξόδου από το lockdown που μοιάζει πολύ πιθανό αυτήν την στιγμή (και το οποίο φυσικά εξαρτάται από μη περαιτέρω έξαρση του ιού στη χώρα μας) προβλέπει την εξής σταδιακή άρση περιορισμών…

– 27 Απριλίου ανοίγουν υποθηκοφυλακεία, ειρηνοδικεία και πρωτοδικεία  

– 4 Μαϊου απελευθερώονται οι μετακινήσεις για την επικράτεια (εκτός από τα νησιά) – τέλος τα μηνύματα στο 13033. Παραμένουν όμως οι δημόσιες συναθροίσεις στο όριο των 10 ατόμων/ Ανοίγουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (το όριο θα προσδιοριστεί με βάση τετραγωνικά μέτρα) που θα λειτουργούν με τους κανόνες που εφαρμόζονται και σήμερα σε όσα καταστήματα παραμένουν ανοικτά (1 πελάτης ανά 15 τετραγωνικά)/ Ανοίγουν  κομμωτήρια και «σαλόνια» προσωπικής υγιεινής  που αρχικά θα λειτουργούν αποκλειστικά με ραντεβού.

– 11 Μαΐου θα ανοίξουν τα σχολεία μόνο για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου (το πλάνο για τις πανελλαδικές εξετάσεις είναι να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουλίου)

– 1 Ιουνίου Επιστρέφουν στο σχολείο μαθητές γυμνασίου, Α’ και Β’ λυκείου/ Ανοίγουν Εφετείο κι Άρειος Πάγος/ Ανοίγουν πολυκαταστήματα και μεμονωμένα μεγάλα καταστήματα, με διευρυμένο ωράριο κι έναν πελάτη ανά 15 τ.μ/ Ανοίγουν αθλητικές εγκαταστάσεις μόνο για ατομική άθληση (μέχρι 2 άτομα με απόσταση 1,5 μέτρο)/ Ανοίγουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

– 15 Ιουνίου Ανοίγουν οι υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες καθώς και πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα και παιδότοποι. Αν έχουν πάει όλα ομαλά μέχρι τότε ανοίγουν επίσης αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι δεξιώσεων, χώροι εκδηλώσεων και φεστιβάλ, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώροι κατασκήνωσης/ Ανοίγουν και οι επιχειρήσεις εστίασης, με τραπεζοκαθίσματα μόνο σε ανοικτό χώρο, με απόσταση μεταξύ τους 1,5 μέτρο (κάθε τραπέζι θα εξυπηρετεί έως 6 άτομα)/ Επιστρέφουν και οι μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με επέκταση της εκπαιδευτικής χρονιάς κατά 3 εβδομάδες

– 29 Ιουνίου Απελευθερώνονται πλήρως οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια/ Oι δημόσιες συναθροίσεις παρεμένουν στο όριο των 10 ατόμων/ Ανοίγουν οι επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας όπως μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα με ειδικούς κανόνες για την απόσταση τραπεζιών και τον μέγιστο αριθμό θαμώνων ανά τετραγωνικό μέτρο/ Ανοίγουν ξενοδοχειακές μονάδες με εφαρμογή ορίου πληρότητας (συγκεκριμένο ποσοστό) για ένα χρονικό διάστημα που θα οριστεί, καθώς και οι εσωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων εστίασης (2 μέτρα απόσταση των τραπεζιών).

* Να σημειωθεί ότι σταδιακή θα είναι η επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία και στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η επιστροφή θα γίνει σε δύο φάσεις (από τα μέσα Μαΐου προς τον Ιούνιο), ενώ οι επιχειρήσεις θα ενθαρρύνονται ώστε να βοηθούν την τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA