Categories: ΥΓΕΙΑ

Κύπρος: Βρέφος ανένηψε ύστερα από 45 ολόκληρα λεπτά

Την ανάνηψη βρέφους τριών μηνών 45 ολόκληρα λεπτά μετά τον θάνατό του από εισρόφηση εμεσμάτων, ανακοίνωσαν οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου. Το παιδί διακομίσθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Μακάρειο Νοσοκομείο, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το βρέφος είχε μεταφερθεί -σε ημιθανή κατάσταση ύστερα από εισρόφηση εμετού- από τους Ρουμάνους γονείς του στο ΓΝ Πάφου. Κατά την εξέτασή του από τους γιατρούς διαπιστώθηκε ότι δεν ανταποκρινόταν και οι όποιες προσπάθειες ανάνηψης δεν είχαν αποτέλεσμα. Έτσι, ανακοινώθηκε επισήμως ο θάνατός του. Ωστόσο, ύστερα από 45 λεπτά και καθώς το βρέφος ήταν συνδεδεμένο ακόμη με τον καρδιογράφο, ακούστηκε παλμός. Αμέσως υποβλήθηκε σε αξονική και διαπιστώθηκε ότι φέρει κρανιοεγκεφαλική κάκωση, επισκληρίδιο αιμάτωμα και παραχνωειδή εμφορά.

Η αλλοδαπή μητέρα του παιδιού κατέθεσε στην Αστυνομία ότι το βρέφος πριν από τρεις ημέρες, ενώ βρισκόταν στην κατοικία του, έπεσε από τον καναπέ και χτύπησε στο μέτωπο. Εκείνη όμως δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία, ώσπου ξεκίνησαν οι εμετοί.

Πάντως, έκθεση γεγονότων για το περιστατικό με την επαναφορά του βρέφους στη ζωή, αφού αρχικά είχε ανακοινωθεί ο θάνατός του, ζήτησε το υπουργείο Υγείας. Στην έκθεση γίνεται λεπτομερής καταγραφή γεγονότων από τη στιγμή που το παιδί μεταφέρθηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του ΓΝ Πάφου. Όπως αναφέρεται, το βρέφος φαίνεται κατά τη στιγμή μεταφοράς του στο νοσοκομείο να ήταν αναίσθητο και να μην είχε σφυγμό. Σημειώνεται ότι στο παιδί έγινε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση με τη συμμετοχή καρδιολόγου, αναισθησιολόγου, αλλά και παιδιάτρου χωρίς όμως να επανέλθει. Η κατάστασή του φαίνεται να άλλαξε λίγο πριν μεταφερθεί στο νεκροτομείο, όταν εμφάνισε παλμό και καρδιακή λειτουργία. Σημειώνεται, πάντως, ότι το βρέφος, δεν έχει εγκεφαλική δραστηριότητα, αλλά αυτό πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω για δύο 24ωρα για να διαφανεί ότι όντως δεν υπάρχει εγκεφαλική λειτουργία.

Το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι προς το παρόν δεν προκύπτει η ανάγκη περαιτέρω διοικητικής έρευνας, αφού πρόκειται για μια δύσκολη περίπτωση με τους γιατρούς να φαίνεται εκ πρώτης ότι έκαναν τις δέουσες ενέργειες για την επαναφορά του βρέφους.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA