Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο για φοιτητές που μεταγράφηκαν στο ΕΚΠΑ

Για την επεισοδιακή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη «νίκη του αυτονόητου», αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από εδώ και πέρα το ΕΚΠΑ μίλησε τη Δευτέρα στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 o πρύτανης του ιδρύματος Θεόδωρος Φορτσάκης. Κληθείς αρχικά να σχολιάσει τα της συνεδρίασης της Συγκλήτου και το πώς αυτή έγινε τελικά το Σάββατο υπό την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ είπε ότι η όλη εξέλιξη του δημιουργεί «ανάμεικτα συναισθήματα».

Για τη φύλαξη των χώρων του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Θεόδωρος Φορτσάκης ανέφερε πως «σταδιακά θα έπρεπε να επεκταθεί αυτό σε όλο το πανεπιστήμιο και αυτό θα γίνει, διότι αυτή τη στιγμή δεν το επιτρέπουν οι υποδομές του». Και στο ίδιο θέμα πρόσθεσε: «Να ξέρετε ότι προτεραιότητά μας δεν είναι να έχουμε ένα είδος αστυνομικού κράτους στο πανεπιστήμιο. Ούτε το θέλουμε ούτε το επιθυμούμε ούτε και θα το κάνουμε. Αλλά αυτό που θέλουμε είναι να γίνει το πανεπιστήμιο ένας χώρος ασφάλειας και έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μέχρι να φτάσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η συστηματική φύλαξη του πανεπιστημίου. Θέλουμε να επανεκκινήσουμε το πανεπιστήμιο. Να το καθαρίσουμε και να κάνουμε τα μαθήματά μας καλύτερα και στη συνέχεια να ασχοληθούμε με το να αναδιατάξουμε τις ακαδημαϊκές μας υποδομές. Ούτε θα βάλουμε το πανεπιστήμιο σε αυτόματο πιλότο, διότι θέλουμε σκέψη και σχέδιο και θα το κάνουμε αυτό».

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ ωστόσο αναφέρθηκε και σε ένα πολύ πιο άμεσο πρόβλημα που αφορά στους φοιτητές που μεταγράφηκαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο. «Υφίσταται ζήτημα, διότι δυστυχώς η Πολιτεία φόρτωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών και δεν έπρεπε να γίνει αυτό. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι υπάρχουν οικογένειες που δεν τα βγάζουν πέρα και χρειάζονται βοήθεια. Όμως, η Πολιτεία, για να βοηθήσει αυτήν την κατάσταση, πρέπει συντεταγμένα και με σχέδιο να το κάνει αυτό και όχι να μεταφέρει ξαφνικά χιλιάδες ανθρώπους από τα περιφερειακά πανεπιστήμια στην Αθήνα. Πρώτον, διότι καταστρέφει τα περιφερειακά πανεπιστήμια, τα οποία, αν δεν τα θέλουμε, ας τα κλείσουμε στο κάτω-κάτω ή ας τα φέρουμε στην Αθήνα. Και δεύτερον, διότι υπερφορτώνει τα ακαδημαϊκά πέρα από τις δυνάμεις που έχουν, με βάση τη φέρουσα υποδομή τους. Εμείς, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καλούμαστε σήμερα να φιλοξενήσουμε 25% παραπάνω από τους φοιτητές που είχαμε πέρυσι. Για να σας το κάνω λιανά: η Ιατρική Σχολή έβαλε 168 και τώρα έχει 421. Αλλο να έχεις 170 ανθρώπους και τις υποδομές γι’ αυτούς και άλλο για 420. Δεν μπορούν π.χ. να πηγαίνουν στα εργαστήρια, διότι δεν έχουμε για τόσους φοιτητές, ούτε καθηγητές ούτε διοικητικούς υπαλλήλους». Και ο Θ. Φορτσάκης πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν θα χάσουν το εξάμηνο, γιατί το εξάμηνο ούτως ή άλλως θα το αρχίσουν. Δεν φτάνει που δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους απορροφήσουμε στα εργαστήρια, αλλά επιπλέον δεν έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και με τις διαδικασίες που θα ήθελε το κράτος, διότι από τους 1.300 υπαλλήλους μας άφησε 600 και παρακαλούμε τόσο καιρό να μας επιστρέψει τους 140 που εκκρεμούν στο ΑΣΕΠ και 247 που είναι σε διαθεσιμότητα. Και ακόμη και αν μας επέστρεφε και αυτούς, πάλι θα χάναμε το 40% των υπαλλήλων μας, αλλά το κράτος έχει κλείσει τα αυτιά του και δεν λέει να καταλάβει ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν μπορεί να λειτουργήσει. Θέλω να είμαι σαφής: πρέπει το κράτος να καταλάβει ότι υπάρχει ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που πρέπει να λειτουργήσει. Αν δεν θέλουν δημόσιο πανεπιστήμιο, να μας διώξουν όλους και να πάμε σπίτια μας οι φοιτητές και οι καθηγητές και να το κλείσουμε. Όσο το έχουμε, όμως, πρέπει να λειτουργήσει. Και για να λειτουργήσει αυτό, πρέπει να έχουμε ένα μίνιμουμ για να γίνει αυτό».

Πηγή: news247

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA