Categories: ΓΕΥΣΗ

Ο ναός της Σοκολάτας στην οδό Βουλής

Η μέρα μου ξεκίνησε με καταρρακτώδη βροχή και έφτασα στο μαγαζί της Πελαγίας λες και βγήκα μόλις απ’ τη θάλασσα. Με υποδέχτηκε με μια κούπα ζεστής σοκολάτας  ονόματι Alpaco από το Εκουαδόρ και με καθοδήγησε σιγά σιγά στον δρόμο της απόλαυσης.

Η Πελαγία Κόντζογλου.

«Μύρισε την πρώτα. Άφησε τη λίγο να κρυώσει και ανακάτεψέ με το κουταλάκι. Η κούπα σ’ αρέσει; Εγώ ξετρελάθηκα όταν είδα το πιατάκι. Όλα έχουν τη σημασία τους στην ικανοποίηση των αισθήσεων. Έρχεται πρώτα η όσφρηση και η μυρωδιά της σοκολάτας που σε πάει όπου θέλει. Μετά ανακατεύεις και νιώθεις την γεμάτη υφή της και τέλος η γεύση που είναι και η δυνατότερη εμπειρία όλων». Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μου στον κόσμο της Πελαγίας, στον κόσμο της σοκολάτας.

 

Όταν σου μιλάει για το μαγαζί και τις σοκολάτες γελάει όλο της το πρόσωπο και ενθουσιάζεται σαν παιδί όταν κάποιος ανακαλύπτει τις λεπτές γεύσεις της κάθε σοκολάτας και σε κάθε διαπίστωση φωνάζει: Tο βρήκες! Σαν να πέρασε κάποιο τεστ. Το γιασεμί, το πορτοκάλι, η βανίλια, η καραμέλα, η λευκή σοκολάτα με επίγευση μπισκότου και κάθε καλά κρυμμένη μυρωδιά είναι για την Πελαγία ένας κόσμος που δεν σταματά να ανακαλύπτει.

Για να πάρουμε όμως την ιστορία απ’ την αρχή. Η πρώτη Σοκολάτα άνοιξε πριν 12 χρόνια στην στοά της Ερμού που καταλήγει στην πλατεία Αγ. Ειρήνης. Τότε η ίδια δεν είχε ιδέα με πόσο πάθος θα αφιερωνόταν στις σοκολάτες κι όλα έγιναν κάπως μαγικά, μου εξηγεί. « Πριν ανοίξω την Σοκολάτα είχα ένα μπαράκι στα Εξάρχεια μ’ έναν φίλο. Αποφάσισα κάποια στιγμή να πάρω τον δικό μου δρόμο και βρήκα αυτό το μαγαζάκι στη στοά. Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν το όνομά του και αυτό ήταν Σοκολάτα. Επειδή με πάει κάπου αυτή η λέξη. Στην ανάγκη μας για κάτι γλυκό για λίγη ενέργεια για μια απόλαυση που κοστίζει λίγο αλλά είναι ικανή να σε κάνει έστω για όσο κρατάει να ξεχάσεις τις έννοιες σου. Εντελώς τυχαία ο προμηθευτής και φίλος που είχαμε στο μπαράκι των Εξαρχείων ήταν και αντιπρόσωπος της σοκολάτας Valrhona, που θεωρείτε από τις καλύτερες στον κόσμο. Οπότε σκέφτηκα θα κάνω κάτι ποιοτικό, καλό και θα συνεχίσω να σερβίρω και να ψυχογραφώ τον κόσμο. Τον περασμένο Δεκέμβρη αποφάσισα να επεκταθώ και βρήκαμε, μαζί με τον συνεργάτη μου Χρήστο Παπαγιαννόπουλο, αυτή την υπέροχη γωνία στην οδό Βουλής για να στεγάσει ακόμα μια Σοκολάτα».

  

Και ενώ πίνω την μαύρη σοκολάτα μου με λεπτές νότες γιασεμιού και πορτοκαλανθού η Πελαγία μου περιγράφει την διαδικασία. « Μοιάζει με την ζαχαροπλαστική. Παίρνεις αυτούσια τα κομματάκια και φτιάχνεις την κουβερτούρα, μυρίζεις τα αρώματα. Το αγαπημένο μου είναι όταν προτείνω μια γεύση σε κάποιον που δεν συνηθίζει να πίνει σοκολάτες και τελικά τον πείθω. Στην πρώτη γουλιά παρατηρώ ένα βλέμμα περιέργειας που λέει μμμ..τι ειν’ αυτό; Και όταν μετά έρχονται τα μουγκρίσματα ηδονής και το κλείσιμο των ματιών νιώθω αυτό που λένε ικανοποίηση».

Η Σοκολάτα όμως δεν σερβίρει μόνο σοκολάτες. Σερβίρει τα πάντα, μου εξηγεί η Πελαγία, αρκεί να είναι στην κορυφή της ποιότητας. Καφέ από μικρές ποικιλίες, τσάι Kusmi και Κονιάκ συνοδευόμενο από bitter σοκολάτα , χειροποίητα γλυκά και πολλά ακόμα. Κάθε μήνα διαλέγουν, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα, μια διαφορετική γεύση μαγικού ροφήματος για να συστήσουν στο κοινό, στη χαμηλότερη δυνατή τιμή.

 Σοκολάτα, Βουλής 35 και Απόλλωνος 7, Σύνταγμα, 

Ασπασία Κουλύρα

Share
Published by
Ασπασία Κουλύρα