Πριν από έναν χρόνο η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση. Δεκάδες στελέχη της βρίσκονται στη φυλακή με βαριές ποινές για σοβαρά εγκλήματα. Χρειάστηκε να επικρατήσει ο φόβος και να χυθεί πολύ αίμα μέχρι να αντιδράσουν οι αρχές και να αναλάβει δράση η δικαιοσύνη. Σήμερα, είμαστε 8 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και 1 χρόνο από την καταδίκη των νεοναζί. Η απόφαση της δικαιοσύνης ήταν μια μεγάλη δικαίωση, μια νίκη της δημοκρατίας. Ήταν κι ένα δυνατό μήνυμα.
Έφτασε το μήνυμα του δικαστηρίου σε όλους τους αποδέκτες; Τελειώσαμε οριστικά με τον κίνδυνο της ακροδεξιάς;
1 χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, μια ερώτηση για όλους και όλες: Ξεμπλέξαμε;
Το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς οργανώνει μια καμπάνια με αφορμή τον 1 χρόνο από την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Θέλουμε να τροφοδοτήσουμε αυτόν τον δημόσιο διάλογο, υπενθυμίζοντας ότι μπορεί το βασικό μόρφωμα της ακροδεξιάς στη χώρα να βρίσκεται στη φυλακή, όμως οι ιδέες και οι πολιτικές που προωθούσε και υποστήριζε είναι ακόμη ενεργές και επηρεάζουν τον δημόσιο λόγο και την πολιτική της χώρας.
Σε μια περίοδο 4 εβδομάδων περίπου, από τις 27 Σεπτέμβρη ως τις 20 Οκτωβρίου, το Σημείο θα δημοσιεύσει άρθρα, δικά του και γνωστών προσώπων με γνώση και άποψη, σε εφημερίδες και site, και θα καλέσει πρόσωπα από τον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού να δώσουν ένα δικό τους σχόλιο σε σχέση με την επέτειο της δίκης και την ακροδεξιά στη χώρα. Ό,τι προκύπτει από την καμπάνια θα συγκεντρωθεί σε ένα hashtag.
Η κουβέντα στη διάρκεια αυτών των 4 εβδομάδων θα κινηθεί γύρω από 4 κυρίως θεματικές που αφορούν τις ιδέες και πρακτικές της νέας ακροδεξιάς:
1. 27/9-3/10: ετερότητα και ζητήματα έμφυλων διακρίσεων σε τομείς όπως ΛΟΑΤΚΙ ταυτότητες, θέση της γυναίκας
2. 4-9/10: ρατσισμός (ενδεικτικά: ρατσιστική βία, pushbacks προσφύγων και γενικότερα διαχείριση του προσφυγικού, εξετάσεις πολιτογράφησης) & στις 7/10 συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής
3. 10-14/10: παρουσία της ακροδεξιάς σε κράτος και θεσμούς
4. 15-20/10: COVID και ακροδεξιά: αντιεμβολιστιακό κίνημα, εκκλησία
Σκοπός μας είναι η καμπάνια να εμπλέξει το κοινό, να αισθανθούν ότι τους αφορά και να καταθέσουν τη δική τους βιωματική εμπειρία, από το πώς ζουν την ακροδεξιά της καθημερινότητας μέχρι πώς βίωσαν τη χαρά της απόφασης του Εφετείου.
Εάν σε ενδιαφέρει να στηρίξεις την καμπάνια μας, πόσταρε ένα κείμενο/μια δήλωση/ένα σύντομο βίντεο (ή ό,τι άλλο θεωρείς πρόσφορο μέσο) στα κοινωνικά δίκτυα, βάζοντας το hashtag #1χρονομετά. Εάν θέλεις να αναφερθείς συγκεκριμένα σε έναν από τους παραπάνω άξονες, τότε έχει νόημα να ποστάρεις στις ημερομηνίες του κάθε άξονα. Αλλιώς μπορείς να ποστάρεις κοντά στην επέτειο της 7/10 ή όποτε άλλοτε θέλεις, στο διάστημα 27/9-20/10.