Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Εξηγήσεις επιχείρησε να δώσει το Υπουργείο Υγείας για τον αποκλεισμό μητέρας γιατρού

Προσπάθεια να απαντήσει στις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόρριψη μίας γιατρού μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας για προκήρυξη αναφορικά με μία θέση Επιμελητή Β’ κλάδου ΕΣΥ, γιατί «έχει δυο μικρά παιδιά». Η γιατρός προσέφυγε στο υπουργείο Υγείας για επανάληψη της κρίσης, το οποίο ισχυρίζεται τώρα ότι επελέγη συνάδελφός της «γιατί είχε περισσότερα τυπικά προσόντα». Επίσης, επισημαίνεται, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου απέρριψε την προσφυγή της.

Το υπουργείο Υγείας, επιπλέον, στηρίζει την αν. υπουργό, Μίνα Γκάγκα, λέγοντας ότι «ως γυναίκα, μητέρα και ιατρός στηρίζει απόλυτα τη μητρότητα και ως Υπουργός δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει ανεκτά φαινόμενα ανισότητας εις βάρος των γυναικών που εργάζονται στο ΕΣΥ».

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι όσον αφορά την απόφαση του Συμβουλίου Προσλήψεων- Κρίσεων του Νοσοκομείου «Λαϊκό», σύμφωνα με τις εισηγήσεις, την υψηλότερη βαθμολογία είχε η ιατρός που κατέλαβε τελικά τη μία θέση ειδικότητας Αιματολογίας ή Ιατρικής Βιοπαθολογίας που είχε προκηρυχθεί για την ενίσχυση του νοσοκομείου. 

Αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ιατρός είχε τα περισσότερα τυπικά προσόντα (τίτλοι σπουδών και προϋπηρεσία) -εξού και η υψηλότερη βαθμολογία- και την ίδια οικογενειακή κατάσταση με την καταγγέλλουσα, ενώ προσθέτει ότι «η μητρότητα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για πρόσληψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Το υπουργείο Υγείας σημειώνει επίσης «ότι οποιαδήποτε αναφορά στην οικογενειακή κατάσταση υποψηφίου, αν και δεν επηρεάζει την αντικειμενική κρίση, κρίνεται παντελώς άστοχη».

Ωστόσο παραδέχεται ότι οι δύο υποψήφιες πέρασαν από συνέντευξη, με την οποία «δεν ανατράπηκε η βαθμολόγηση και επομένως ούτε και η κατάταξη», αλλά στη διάρκειά της «και οι δύο ιατροί ερωτήθηκαν για την οικογενειακή τους κατάσταση, γεγονός που καταδικάζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και έχουν ήδη γίνει οι σχετικές συστάσεις, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα που δεν συνάδουν με την αυτονόητη ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών και μητέρων στην εργασία».

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται επίσης, ότι η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας μελέτησε τον σχετικό φάκελο και απέρριψε την ένσταση της καταγγέλλουσας ιατρού (αίτημα αναπομπής) με βάση αποκλειστικά τα αξιοκρατικά κριτήρια.

Πάντως, στην απορριπτική απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας (βλ. φωτ.), με την υπογραφή της αναπληρώτριας υπουργού, δεν αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους απορρίπτεται η προσφυγή της γιατρού.

Όσον αφορά το γεγονός ότι την απόφαση απόρριψης της ένστασης υπέγραψε η Μίνα Γκάγκα, η οποία καταγγέλλεται από γιατρούς και κόμματα για μισογυνική συμπεριφορά, το υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι «η Αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα ως γυναίκα, μητέρα και ιατρός στηρίζει απόλυτα τη μητρότητα και ως Υπουργός δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει ανεκτά φαινόμενα ανισότητας εις βάρος των γυναικών που εργάζονται στο ΕΣΥ».

Και προσθέτει ότι «από τη θέση της ως Διευθύντρια Κλινικής καθώς και Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο ”Σωτηρία”, στήριξε και στηρίζει συναδέλφους της έγκυες και μητέρες, οι οποίες -ακριβώς όπως και όλοι οι υγειονομικοί- με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση υπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA