Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα είναι διατεθειμένη να «παγώσει» το πυρηνικό της πρόγραμμα

Διατεθειμένη να ξεκινήσει συζητήσεις που θα αφορούν το πάγωμα του πυρηνικού της προγράμματος παρουσιάστηκε η Βόρεια Κορέα σε συνάντηση που είχε ο Κιμ Γιονγκ Ουν με εκπροσώπους της Νότιας Κορέας. Ο Ανώτατος Ηγέτης της Βόρειας Κορέας θα συναντηθεί και με τον ομόλογο του από τη Νότια Κορέα στα τέλη Απριλίου στην περιοχή Πανμουντζόμ η οποία είναι η μόνη στην οποία οι δύο χώρες έχουν επαφές.

Η Βόρεια Κορέα υποσχέθηκε να μην κάνει χρήση πυρηνικών όπλων ενάντια στη γειτονική της χώρα με τον ηγέτη της να αναφέρει ότι θέλει να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν σπάνια συναντά εκπροσώπους άλλων χωρών, επομένως η παρουσία του σε αυτή τη συνάντηση είναι ιδιαίτερης σημασίας.

Επίσης, η Βόρεια Κορέα είναι διατεθειμένη να συζητήσει απευθείας και με τις Ηνωμένες Πολιτείες όμως μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει κάποιο θετικό μήνυμα. Αντιθέτως η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε πρόσφατα νεές συμβολικές κυρώσεις εναντίον της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν συνεχώς την ανάγκη για πλήρη εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας με τους αξιωματούχους της όμως να αντιδρούν λέγοντας ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για την επιβίωση της χώρας.

Γιώργος Τσίγκος

Share
Published by
Γιώργος Τσίγκος