Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει τις διαδικτυακές της προβολές έως και τον Μάιο. Σήμερα Τρίτη 21/4 και αύριο Τετάρτη 22/4 στις 8.00 μ.μ. προβάλλει την «Κοινωνική Σαπίλα» (Στέλιος Τατασόπουλος, 1932) με την οποία ολοκληρώνει το διαδικτυακό αφιέρωμα στον βωβό και τον πρώιμο ομιλούντα κινηματογράφο.
Από την Πέμπτη 23/4 σειρά παίρνουν ταινίες-ορόσημα στο μεταπολεμικό ελληνικό σινεμά, που απλώνονται από τη δεκαετία του ’40 και φτάνουν μέχρι τα χρόνια της δικτατορίας, τη μεταπολίτευση, και τα τέλη του ’80. Ο δεύτερος αυτός κύκλος με σπάνια παιγμένες ταινίες του μεταπολεμικού κινηματογράφου ξεκινά με τη ρομαντική και περιπετειώδη ταινία «Άννα Ροδίτη» (1948) των Γιάννη Φιλίππου, Μιχάλη Γαζιάδη, 1948), από τις πρώτες ελληνικές μεταπολεμικές παραγωγές.
Συνολικά έως τον Μάιο θα προβληθούν έξι ταινίες μυθοπλασίας και τρία ντοκιμαντέρ. Ανάμεσά τους ο «Δράκος» (1956), η «Μαγική Πόλη» (1954) και το «Ποτάμι» (1959) του Νίκου Κούνδουρου, τα ντοκιμαντέρ του Κώστα Βρεττάκου «Το στρώμα της καταστροφής» (1980) και «Η διάσωση του μνημείου» (1987), το ντοκιμαντέρ «Γράμμα από το Σαρλερουά» (1965) του Λάμπρου Λιαρόπουλου, όπως και η λογοκριμένη από τη δικτατορία ταινία του «Ανοιχτή επιστολή» (1967) και «Το νησί της σιωπής» (1958) της Λίλας Κουρκουλάκου, μια γενναία ματιά από την πρώτη γυναίκα σκηνοθέτρια μυθοπλαστικών ταινιών που συμμετείχε σε διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου (Βενετία), με ένα φιλμ μυθοπλασίας για τη ζωή των λεπρών, και γυρίσματα στην ίδια τη Σπιναλόγκα που τότε ακόμα λειτουργούσε ως λεπροκομείο. Η ταινία της μάλιστα έγινε αφορμή να κλείσει το λεπροκομείο.
Κάθε ταινία θα κάνει την διαδικτυακή πρεμιέρα της στις 8.00 μ.μ., στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης (www.tainiothiki.gr) και θα είναι διαθέσιμη για τρία 24ωρα στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια τη σειρά της θα παίρνει επόμενη.