Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Άνοιξαν τα βιβλιοπωλεία στην Ιταλία (Βίντεο)

Η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη από την πανδημία του κορονοϊού, που έχει αφήσει πίσω του πάνω από 24.000 νεκρούς, ωστόσο τα πρώτα δειλά-δειλά βήματα για να μπορέσει κάποια στιγμή η γειτονική χώρα να ξανασταθεί στα πόδια της και να αρχίσει να αναπνέει εκ νέου, έγιναν.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα -μέσω του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε- πως από τις 4 Μαΐου αρχίζει επίσημα η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, ωστόσο τα βιβλιοπωλεία στην Ρώμη έχουν ήδη ανοίξει και θα παίξουν το ρόλο ενός άτυπου τεστ για το πώς θα εξελιχτει από εδώ και πέρα η μάχη κατά του κορονοϊού.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων υποχρεούνται μάλιστα να φορούν μάσκες και γάντια καθώς και να απολυμαίνουν πολύ συχνά το χώρο τους. Σε περίπτωση που ένα κατάστημα είναι μικρότερο από 40 τετραγωνικά μέτρα, επιτρέπεται η είσοδος ενός μόνο πελάτη τη φορά. 

«Έρχονται μέσα και μου ζητούν αυτό που θέλουν και εγώ μπορώ να πληρώνομαι από αυτό το μηχάνημα γιατί είναι συνδεδεμένο με το wifi. Το πρόβλημα είναι πως αρκετοί πελάτες μπαίνουν χωρίς κανένα μέσο προστασίας, όπως μάσκες ή γάντια. Οφείλω να προσέχω τον εαυτό μου και τους πελάτες που έρχονται και με δυσκολεύει να πρέπει να τους λέω τα αυτονόητα για την ασφάλειά τους» λέει ένας ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου.

Αυτός ο πελάτης δεν είχε τίποτα να διαβάσει και αποφάσισε να μπει σε ένα βιβλιοπωλείο.

«Θα είναι πολύ διαφορετική η κατάσταση αλλά το να μπορείς να αγοράσεις και να πιάσεις ένα βιβλίο είναι ανεκτίμητης αξίας» λέει ένας πελάτης.

Κάποιοι λένε πως παρά την αυστηρή καραντίνα, το γεγονός ότι κάποιοι διάβαζαν βιβλία τους βοήθησε να ξεπεράσουν την ψυχολογική πίεση.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Μακροπρόθεσμα δεν έχει νοήμα να αποφεύγουμε τις επαφές ή να μένουμε μόνοι μας μέσα στο σπίτι. Πρέπει να συμβιβαστούμε και να τηρούμε τα μέτρα, πρέπει να αρχίσουμε να ζούμε ξανά» τονίζει μία εργαζόμενη.

Μαζί με τα βιβλιοπωλεία άνοιξαν και τα καταστήματα γραφικής ύλης. Κυρίως βέβαια προμηθεύουν παιχνίδια για τα παιδιά αλλά η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί είναι μεγάλη.

«Δεδομένου ότι έκλεισαν τα σχολεία, έχουμε ελάχιστη δουλειά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, είμαστε κλειστά για ενάμιση μήνα, άρα έχουμε μεγάλη ζημιά» λέει ένας ιδιοκτήτης καταστήματος γραφικής ύλης.

Πηγή: euronews.com

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή