Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Η Αμάλ Κλούνεϊ, δικηγόρος των φυλακισμένων δημοσιογράφων του Reuters στην Μυανμάρ

Η γνωστή δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Κλούνει εντάχθηκε στη νομική ομάδα που εκπροσωπεί τους δύο δημοσιογράφους του Reuters, οι οποίοι κρατούνται στη Μιανμάρ κατηγορούμενοι για κατοχή απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο της.

Η προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο στη Ρανγκούν έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο προκειμένου να καθορίσει εάν θα απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του Ουά Λόνε, 31 ετών, και του Κιάου Σόε Οο, 28 ετών, βάσει της νομοθεσίας περί κρατικών μυστικών η οποία επισείει μέγιστη ποινή κάθειρξης τα 14 χρόνια.

Οι δύο δημοσιογράφοι ερευνούσαν για λογαριασμό του Reuters τη δολοφονία 10 μουσουλμάνων Ροχίνγκια στην Πολιτεία Ραχίν της δυτικής Μιανμάρ κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων καταστολής του στρατού, οι οποίες έχουν οδηγήσει σχεδόν 700.000 ανθρώπους στο Μπαγκλαντές προκειμένου να γλιτώσουν από το διωγμό.

Οι δικηγόροι των δύο δημοσιογράφων ζήτησαν χθες από το δικαστήριο να απορρίψει την υπόθεση, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να στηρίζουν τις κατηγορίες σε βάρος τους.

«Ο Ουά Λόνε και ο Κιάου Σόε Οο διώκονται απλά διότι μετέδωσαν την είδηση. Έχω κοιτάξει το φάκελο της υπόθεσης και είναι σαφές, πέραν αμφιβολίας, ότι οι δύο δημοσιογράφοι είναι αθώοι και θα πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα», δήλωσε η Αμάλ Κλούνεϊ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο της.

«Η έκβαση αυτής της υπόθεσης θα μας πει πολλά για τη δέσμευση της Μιανμάρ στο κράτος δικαίου και στην ελευθερία λόγου», δήλωσε η Κλούνεϊ, σύζυγος του γνωστού ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μιανμάρ αρνήθηκε να σχολιάσει. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν ήδη αρνηθεί ότι οι συλλήψεις συνιστούν επίθεση στην ελευθερία του Τύπου, η οποία, σύμφωνα με υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βρίσκεται ολοένα και περισσότερο υπό απειλή στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο πρεσβευτής της Μιανμάρ στα Ηνωμένα Έθνη Χάου Ντο Σουάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι δημοσιογράφοι δεν συνελήφθησαν επειδή μετέδιδαν μια είδηση, αλλά κατηγορούνται «για παράνομη κατοχή εμπιστευτικών κυβερνητικών εγγράφων».

Η Γκέιλ Γκόουβ, επικεφαλής νομικός σύμβουλος του Reuters, δήλωσε ότι η συμμετοχή της Κλούνεϊ θα ενδυναμώσει τη διεθνή νομική εμπειρία της εταιρίας και θα διευρύνει τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση τους.

Ο Ουά Λόνε και ο Κιάου Σόε Οο τελούν υπό κράτηση από τη σύλληψη τους στις 12 Δεκεμβρίου.

Το περιφερειακό δικαστήριο στη βόρεια Ρανγκούν θα ακούσει στις 4 Απριλίου τα επιχειρήματα των εισαγγελέων και των δικηγόρων υπεράσπισης αναφορικά με το αίτημα απόρριψης της υπόθεσης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA