ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Δικαίωση η απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών

“Το Συμβούλιο της Επικρατείας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.Δεν επηρεάστηκε από απόψεις που δεν στηρίζονταν πια σε επιδημιολογικά δεδομένα και πήρε μία γενναία απόφαση κρίνοντας αντισυνταγματική την παράταση των αναστολών εργασίας των υγειονομικών”. Τα παραπάνω αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που κρίνει ότι η παράταση των αναστολών εργασίας από 14/4/2022 έως 31/12/2022 είναι αντισυνταγματική καθ’ ότι είναι αντίθετη με την αρχή της αναλογικότητας.

Η απόφαση του ΣτΕ σημαίνει, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους με καταβολή τουλάχιστον του 50% του μισθού τους από την 14η Απριλίου 2022.

“Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό. Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ’ τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου. Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολο της”, σημείωσε με χθεσινή δήλωσή του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Μάλιστα ανέφερε πως “διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεια από την εφαρμογή της απόφασης”. Είναι γνωστή η στάση του ίδιου απέναντι στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς καθώς έχει εκφράσει πολλές φορές την προσωπική του θέση ότι δεν πρέπει να επιστρέψουν στο Σύστημα Υγείας εάν δεν εμβολιαστούν. Ωστόσο, με τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση ο δρόμος είναι … ένας. Το υπουργείο Υγείας δεν έχει καθαρογραμμένη την απόφαση και περιμένει ουσιαστικά την τυπική διαδικασία. Δηλαδή την επεξεργασία της από τους νομικούς συμβούλους περισσότερο ως προς τις λεπτομέρειες του πότε θα γυρίσουν και με ποιους όρους οι υγειονομικοί στις θέσεις τους.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA