Μετά τις καταγγελίες για ασέλγεια, ξυλοδαρμούς, τιμωρίες υπό την μορφή βασανιστηρίων, την άσκηση ψυχολογικής βίας, και τα οικονομικά εγκλήματα που μπαίνουν υπό διερεύνηση, στο φως έρχεται ακόμα μια ιστορία που μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, σε ό,τι αφορά σε παράνομες τεκνοθεσίες, στην Κιβωτό του Κόσμου.
Μιλώντας στο MEGA ο Γιώργος Σταμάτης, Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανέφερε πως υπήρχαν αναφορές κι εκθέσεις όσον αφορά σε θέματα παιδικής προστασίας και καταπάτησης των δικαιωμάτων των παιδιών, ενώ συμπλήρωσε πως στην ΜΚΟ είχαν γίνει πολλές φορές συστάσεις. «Απαγορεύεται να διαχωρίζονται τα αδέρφια από δομή σε δομή. Είχαμε κι άλλα θέματα, με βαφτίσεις παιδιών που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα και γι’ αυτό έχει ζητηθεί από την Κιβωτό να εξηγηθεί νομικά. Ολα αυτά εξετάζονται από το νέο ΔΣ», είπε ο κ. Σταμάτης.
Η πρακτική της βάπτισης ήδη βαπτισμένων παιδιών βρίσκεται υπό διερεύνηση. Στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιούσε η Κιβωτός του Κόσμου αυτή την πρακτική για να προχωρήσει σε παράνομες τεκνοθεσίες ο Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε πως από το 2018 κι έπειτα, με τον νόμο περί τεκνοθεσιών, ήταν πολύ δύσκολο, καθώς τα παιδιά που επρόκειτο να δοθούν προς τεκνοθεσία βρίσκονταν σε μητρώο. Βέβαια, από το 1998 που ιδρύθηκε ο οργανισμός μέχρι το 2018 που άλλαξε η νομοθεσία, έχουν περάσει 20 ολόκληρα χρόνια.
Την ίδια στιγμή ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, τόνισε οι καταγγελίες αυτές περιορίζονται κυρίως στις θωπείες, δεν υπάρχει δηλαδή πλήρης σεξουαλική πράξη, και είναι δύσκολο να πιστοποιηθεί ιατροδικαστικά.
«Πολλά παιδιά σταματούν το σχολείο. Αυτό είναι, αν θέλετε, μία έμμεση πιστοποίηση τέτοιας μορφής κακοποίησης», είπε, εννοώντας τη ψυχολογική κακοποίηση. «Εχει ενδιαφέρον να κληθούν οι κοινωνικοί επιστήμονες που ήταν υπεύθυνοι για αυτά τα παιδιά. Εάν υπήρχαν, θα πρέπει να κληθούν, γιατί οι άνθρωποι αυτοί ήταν υπεύθυνοι για τα παιδιά και μπορούσαν να δουν την εξέλιξη και τη διαφορά στη συμπεριφορά των παιδιών».