ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη των «24» στη Λέσβο: Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες για τα πλημμελήματα

Στην απόσυρση των κατηγοριών κατασκοπείας και των υπόλοιπων πλημμελημάτων για τους 24 διασώστες και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για το μεταναστευτικό προχώρησε το Τριμελές Εφετείο Λέσβου.

Eίχε προηγηθεί σχετική πρόταση από τον εισαγγελέα που έκανε δεκτές τις ενστάσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων.

Η απόσυρση αφορά επίσης στα πλημμελήματα της πλαστογραφίας και της παράνομης ακρόασης ραδιοσυχνοτήτων. Η εκδίκαση των συγκεκριμένων αδικημάτων είχε προχωρήσει έπειτα από πέντε χρόνια (από το 2018) λόγω κινδύνου παραγραφής τους και έπειτα από σειρά αναβολών. Mε την ένσταση των συνηγόρων να γίνεται δεκτή, οι κατηγορίες πλέον θα παραγραφούν λόγω παρέλευσης του χρονικού διαστήματος.

Εκκρεμεί ακόμα η έρευνα για τις κακουργηματικές κατηγορίες κατά των 24 (μεταξύ άλλων σύσταση και υποστήριξη εγκληματικής οργάνωσης, διακίνηση μεταναστών, απάτη).

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκεται και η Σάρα Μαρντίνι, η οποία έχει βραβευθεί πολλάκις για την ανθρωπιστική της δράση, ενώ η ιστορία της οποίας έγινε πρόσφατα ταινία από το Netflix.

Παρέμβαση από τον ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου ζήτησε από την ελληνική δικαιοσύνη να αποσύρει όλες τις κατηγορίες σε βάρος μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων που προσφέρουν βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες και των οποίων η δίκη διεξάγεται αυτή τη στιγμή στη Λέσβο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αυτού του είδους η δίκη είναι αληθινά ανησυχητική, επειδή ποινικοποιεί τις πράξεις που σώζουν τη ζωή ανθρώπων», κατήγγειλε η Λιζ Τρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

«Η διάσωση ζωών και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα έπρεπε να ποινικοποιούνται ποτέ. Τέτοιες δράσεις αποτελούν απλούστατα ανθρωπιστική επιταγή και ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε η εκπρόσωπος της Ύπατης αρμοστείας.

Η ίδια σχολίασε επίσης πως η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει φόβους μήπως η νομοθεσία σε αριθμό ευρωπαϊκών χωρών «χρησιμοποιηθεί για την ποινικοποίηση τόσο των μεταναστών όσο και αυτών που τους βοηθούν», ενώ πρόσθεσε πως «η μάχη εναντίον της διακίνησης ανθρώπων βασίζεται σε τελική ανάλυση στη βελτίωση των ασφαλών οδών για τη νόμιμη μετανάστευση».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA