ΕΛΛΑΔΑ

«Αγόρια στο ντους»: Η βραβευμένη ταινία που έφερε μια δασκάλα δημοτικού στο στόχαστρο των πιο συντηρητικών αντανακλαστικών

Αντιδράσεις στα social media και πολλά σχόλια που αποτυπώνουν τα συντηρητικά και αντιδραστικά αντανακλαστικά τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, έχει προκαλέσει η καταγγελία δυο γονιών, εναντίον δασκάλας δημοτικού, για την προβολή βραβευμένης ταινίας, σε μαθητές και μαθήτριες. 

Η σουηδικής παραγωγής ταινία μικρού μήκους «Αγόρια στο ντους» του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Κρίστριαν Ζέτερμπεργκ, η οποία έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και θεωρείται κατάλληλη για ηλικίες από 11 και πάνω, προβλήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της θεατρικής αγωγής από καθηγήτρια Θεατρολόγο, σε μαθητές ηλικίας 10 ετών δημοτικού σχολείου της Αττικής. 

Σημειώνεται πως η εν λόγω ταινία είναι εγκεκριμένη από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και βρίσκεται στην πλατφόρμα Cinedu, μαζί με άλλες ταινίες για σχολεία, ενώ οι ταινίες που βρίσκονται στο Cinedu είναι εγκεκριμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Υπουργείο Παιδείας. Το Cinedu είναι μια εθνικής εμβέλειας πλατφόρμα streaming ταινιών για τα ελληνικά δημόσια σχολεία, όπου Εκπαιδευτικοί και μαθητές από όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας έχουν δωρεάν πρόσβαση σε έναν κατάλογο 92 σύγχρονων ελληνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ταινιών, αλλά και σε εκπαιδευτικό υλικό. Δάσκαλοι και καθηγητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οποιαδήποτε ταινία επιθυμούν για προβολή στο πλαίσιο του μαθήματός τους.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι γονείς μαθητή έστειλαν εξώδικο στον διευθυντή του σχολείου, στην πρωτοβάθμια και το υπουργείο Παιδείας και ζητώντας «να διαπιστωθεί αν είναι εγκεκριμένο το συγκεκριμένο υλικό και να ελεγχθεί πειθαρχικά η δασκάλα», καταγγέλλοντας πως η δασκάλα πρόβαλλε «ερωτική ταινία» σε παιδιά δημοτικού και πως το παιδί τους «έκανε εμετό». Ο δικηγόρος των γονέων μάλιστα υποστήριξε ότι πρόκειται για ταινία με σεξουαλικές σκηνές που προωθεί την ομοφυλοφιλία.

Ο λόγος; Στην ταινία με πρωταγωνιστές δυο αγόρια 12 χρονών, θίγονται ζητήματα όπως αυτά των κοινωνικών απαιτήσεων και στερεοτύπων για τους άνδρες και τα μικρά αγόρια, η ανδρική φιλία και η τοξική αρρεωνοπότητα. Συγκεκριμένα, μετά από μια προπόνηση χόκεϊ, τα δυο αγόρια φαίνονται προβληματισμένα από την ατάκα του μάτσο προπονητή τους «Είστε άντρες ή ποντίκια;», ενώ στη συνέχεια υπάρχει σκηνή με φιλί μεταξύ δύο αγοριών ηλικίας 12 ετών.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν, ότι έχει δοθεί άδεια για την προβολή της σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου αλλά όχι σε μαθητές του δημοτικού. Έρευνα για το θέμα πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αναμένεται να τοποθετηθεί επί του θέματος όταν ολοκληρωθεί.

Η ταινία «Αγόρια στο ντους», που δεν έχει σεξουαλικές περιπτύξεις, έχει προβληθεί σε περισσότερα από 50 φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και έχει αποσπάσεις σημαντικές διακρίσεις όπως:

  • Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) για την Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία για Παιδιά του 2021
  • Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, Cinekid (Σίνεκιντ), Άμστερνταμ
  • Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Μικρού Μήκους Ταινίας, Flickerfest (Φλικερφέστ), Σίδνεϊ
  • Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA), Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουζεν
  • Βραβείο Καλύτερης Σκανδιναβικής Ταινίας, Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου BUFF (Μπουφ), Μάλμε
  • Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας, Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου Cinemira (Σινεμίρα), Βουδαπέστη
POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA