Ο Πούτιν μπορεί να μοιράζεται τα γενέθλιά του με την Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου, αλλά είναι σπάνιο να πιάσεις τον Βλαντιμίρ Πούτιν να χαμογελά. Οι άνθρωποι από τη Ρωσία – καθώς και από χώρες όπως το Ιράν και η Γαλλία – δεν χαμογελούν όσο άλλοι – και υπάρχουν κάποιοι βασικοί κοινωνικοί λόγοι γι’ αυτό.
Ο Kuba Krys, ψυχολόγος στην Πολωνική Ακαδημία Επιστημών, δημοσίευσε πρόσφατα ένα έγγραφο σχετικά με «την αποφυγή της αβεβαιότητας». Μια κακή εξήγηση για τον όρο αυτό είναι η υπόθεση ότι οι άνθρωποι από ορισμένες κοινωνίες αισθάνονται άγχος γύρω από καταστάσεις οι οποίες είναι αβέβαιες.
Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που βρέθηκε πιο συχνά σε κοινωνίες που είναι πολιτικά καταπιεσμένες, όταν η εκπαίδευση διαρθρώνεται κυρίως γύρω από τις επιστήμες και όπου οι ισχυρές κοινωνικές νόρμες προτιμώνται. Εκτός από αυτό, η διαφθορά τείνει να είναι λίγο πιο διαδεδομένη και οι δημόσιες υπηρεσίες τείνουν να είναι λίγο πιο ασταθείς. Ως εκ τούτου, η έρευνα υποστήριξε ότι το χαμόγελο σε χώρες όπως αυτές, θα ήταν λιγότερο ευπρόσδεκτο – ένα χαμογελαστό πρόσωπο θα μπορούσε να είναι διπρόσωπος.
Για να εξακριβωθεί αυτό, η μελέτη ζήτησε από χιλιάδες άτομα σε 44 χώρες να κρίνουν οκτώ χαμογελαστά και μη χαμογελαστά πρόσωπα. Τα αποτελέσματα ήταν ότι σε ορισμένες χώρες νόμιζαν ότι είσαι λιγότερο έξυπνος, αν χαμογελάς, όπως στην Ρωσία, την Ιαπωνία και το Ιράν.
Ενώ κάποιοι νόμιζαν ότι είσαι λιγότερο ειλικρινής, όπως στην Αργεντινή, τη Ζιμπάμπουε, το Ιράν και τη Ρωσία:
Ο ερευνητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό: «δείχνει ότι η διαφθορά σε κοινωνικό επίπεδο μπορεί να αποδυναμώσει τη σημασία ενός σημαντικού εξελικτικού μηνύματος, όπως το χαμόεγλο.»
Είναι μια ενδιαφέρουσα θεωρία, αλλά η μελέτη σημειώνει, επίσης, ότι το φύλο και ο πολιτισμός παίζουν ρόλο και ότι «τα δείγματα μπορεί να μην είναι πλήρως αντιπροσωπευτικά των πολιτισμών από όπου προέρχονται (πχ.: κυρίως φοιτητές κλήθηκαν για να συμμετάσχουν)». Το συμπέρασμα επίσης ανέφερε: «Ο ρόλος της έντασης του χαμόγελου είναι μια άλλη περιοχή που προσφέρεται για μελλοντική έρευνα.»
Πηγή: Independent