Categories: ΚΟΣΜΟΣ

«Γενική αμνηστία» για όλους τους κρατικούς λειτουργούς ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα γενική αμνηστία για όλους τους κρατικούς λειτουργούς και τους κάλεσαν να επιστρέψουν στις εργασίες τους, δύο ημέρες αφότου κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν χάρη σε μια επίθεση αστραπή.
 
«Κηρύχθηκε γενική αμνηστία για όλους (…), συνεπώς οφείλετε να επιστρέψετε με πλήρη εμπιστοσύνη στις καθημερινές συνήθειές σας», αναφέρουν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Κι ενώ οι Ταλιμπάν υπόσχονται ομαλή μετάβαση εξουσίας «χωρίς ακρότητες», η εκκένωση της χώρας συνεχίζεται καθώς οι Αφγανοί, κυρίως οι γυναίκες, αγωνιούν για την επόμενη μέρα και την καταπάτηση των ελευθεριών τους.

Το πρωί της Τρίτης απογειώθηκαν νέα στρατιωτικά αεροσκάφη που μεταφέρουν διπλωμάτες και πολίτες από το Αφγανιστάν.

Ο διάδρομος, τον οποίο είχαν καταλάβει χθες Δευτέρα χιλιάδες απελπισμένοι Αφγανοί που ήθελαν απεγνωσμένα να φύγουν από την πρωτεύουσα μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν, μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί καθώς το πλήθος απομακρύνθηκε, ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες έχει ανατεθεί η φύλαξη και η λειτουργία του αεροδρομίου, είχαν σταματήσει χθες τις πτήσεις εξαιτίας του χάους που επικρατούσε, εν μέσω του οποίου εκτιμάται ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα κοριτσάκι έχασε τη ζωή του.

Μετά την ανακοίνωση και της Ινδίας ότι εκκενώνει την πρεσβεία της στη χώρα, μόνο τρεις πρεσβείες χωρών παραμένουν στην Καμπούλ: της Ρωσίας, της Κίνας και του Πακιστάν, ενώ η Ινδονησία ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει μία «μικρή διπλωματική αποστολή», εκκενώνοντας ωστόσο την πρεσβεία της.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA