Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Έξτρα μπόνους για όσους εργάζονται περισσότερο στο Δημόσιο

Προβλέπεται διάταξη στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου που περιλαμβάνει νέες ρυθμίσεις για το Δημόσιο και ένα εξτρά μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται πολλές ώρες και μερικές φορές πάνω από το ωράριο εργασίας τους λόγω της έλλειψης προσωπικού που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στον Δημόσιο Τομέα. Στο νομοσχέδιο αναμένεται να γίνει αύξηση της υπηρεσιακής άδειας αναπλήρωσης με αποδοχές σε δεκαπέντε ημέρες αντί για δέκα.

Ο λόγος της αύξησης και την παροχής αυτού του μικρού μπόνους από την κυβέρνηση στους δημοσίους υπαλλήλους είναι επειδή στην πράξη αποδείχθηκε ότι οι υπάλληλοι εργάζονται πολύ πέρα του ωραρίου. Προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο των υπερωριών θα δίνεται μεγαλύτερη άδεια σε αυτούς που εργάζονται περισσότερο. Όπως προβλέπει και ο νόμος, όποιος έχει εργαστεί τέσσερις  ή πέντε ώρες πέρα του νομίμου ωραρίου του εντός ενός μήνα και να μην δικαιούται καμία ημέρα υπηρεσιακή άδεια αναπλήρωσης, επειδή δεν έχει συμπληρώσει τις έξι ώρες που προβλέπει ο νόμος. Στη συνέχεια, η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρει πως έχουν δημιουργηθεί πολλά κενά στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων τα τελευταία πέντε χρόνια με αποτέλεσμα, πολλές φορές οι υπάλληλοι να μην είναι σε θέση να εκπληρώσουν το έργο που έχουν αναλάβει.

Η ρύθμιση αποβλέπει να δώσει ορισμένα κίνητρα στους υπαλλήλους που εργάζονται υπερωριακά, δεδομένων των δυσκολιών που υπάρχουν του Δημοσίου να καταβάλει χρηματική αποζημίωση σε πολλές περιπτώσεις. Να υπογρανμιστεί ότι η άδεια αναπλήρωσης στους δημοσίους υπαλλήλους είχε νομοθετηθεί από τη προηγούμενη κυβέρνηση με τον νόμο για την νέα αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Αναστασία Παπαδάκη

Share
Published by
Αναστασία Παπαδάκη