Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα: Οι άθεοι είναι πιο έξυπνοι από τους θρησκευόμενους

   Οι Μίρο Ζουκερμαν, Τζορνταν Σίλβερμαν και Τζούντιθ Χολ του πανεπιστημίου του Rochester και του Northeastern University, αναλύσανε τα αποτελέσματα 63 ερευνών και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως υπάρχει αρνητική σχέση ευφυΐας και πίστης σε κάποια θρησκεία.

Ως πίστη σε κάποια θρησκεία έχουν ορίσει την οποιαδήποτε ανάμειξη σε θρησκευτικές τελετουργίες και ενέργειες. Για παράδειγμα το να πηγαίνει κάποιος στην εκκλησία τις Κυριακές ή να τον απασχολούν υπαρξιακά ζητήματα, όπως η μεταθάνατον ζωή( να φοβάσαι λιγότερο τον θάνατο γιατί πιστεύεις ότι υπάρχει παράδεισος).

Δεν απολύτως ξεκάθαρο γιατί οι μη θρησκευόμενοι άνθρωποι έχουν υψηλότερη νοημοσύνη καθώς τα αποτελέσματα διαφέρουν ανάλογα και τις ηλικίες.

Ένας λόγος θα μπορούσε να είναι το γεγονός πως οι μη θρησκευόμενοι φοιτητές, για παράδειγμα, αντιλαμβάνονται την αθεΐα ως ένα είδος ανυπακοής. Τα πανεπιστήμια τείνουν να εκθέτουν τους φοιτητές τους σε νέες ιδέες και έννοιες, με αποτέλεσμα αυτοί να χάνουν την επαφή τους με το θείο. Οι αλλαγές που υφιστάμεθα στο πανεπιστήμιο είναι συχνά αποτέλεσμα ενδοσκόπησης και ανακάλυψης νέων διαστάσεων του χαρακτήρα μας. Η απομάκρυνση, επίσης, από το σπίτι ενθαρρύνει την αναζήτηση και αμφισβήτηση της θρησκείας.

Αργότερα στη ζωή, οι πιο ευφυείς άνθρωποι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν παντρεμένοι για μεγαλύτερο διάστημα, όπως και το να έχουν καλύτερες δουλειές καθώς η απομάκρυνση από τη θρησκεία τους επιτρέπει να πιστεύουν πιο πολύ στις δικές τους ικανότητες.

Όσο, βέβαια, μεγαλώνουμε και προκύπτει το θέμα την θνητότητας μας, επιστρέφουμε πιο εύκολα στη θρησκεία, καθώς βοηθά στο να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την ιδέα του θανάτου.

Πηγή: Independent

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA