Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Ένα ΑΤΜ διαφορετικό από τα υπόλοιπα και άλλα καινοτόμα εκθέματα στην ΔΕΘ

Καινοτόμα εκθέματα από τους φορείς που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) παρουσιάζονται στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Τεχνολογίας και Έρευνας, στην 81η ΔΕΘ, αποδεικνύοντας πως τα ερευνητικά κέντρα της χώρας παράγουν αποτέλεσμα.

   «Φρέσκες» εφαρμογές με θαλασσινή …αύρα παρουσιάζει το Ενυδρείο Κρήτης που ανήκει στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και, καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών κάθε ηλικίας.

   Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελένη Πιπεράκη από το Ενυδρείο Κρήτης, παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά των εφαρμογών που, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της 81ης ΔΕΘ, κέντρισαν την περιέργεια των επισκεπτών και τους έδωσαν την ευκαιρία να μάθουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες μέσα από τον «δρόμο» της καινοτομίας.

   Μία από τις εφαρμογές, ρωτά το χρήστη εάν …“Psaroneis”. Πρόκειται για εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας. Με τη χρήση smartphone, tablet ή και υπολογιστή, ο χρήστης, αφού έχει κατεβάσει τη σχετική εφαρμογή από το Play Store ή το AppStore, σκανάροντας τις ειδικές κάρτες βλέπει στην οθόνη να «ζωντανεύουν» οι χαρακτήρες, οι οποίοι αρχίζουν να κινούνται. Μπορεί ακόμη να τους ζωγραφίσει όπως θέλει.

   Η «Ψαρολογία» δίνει στους χρήστες την ευκαιρία να …ψαρέψουν τα μικρά και μεγάλα ψάρια που φιλοξενούνται στο Ενυδρείο όχι από τη θάλασσα, αλλά από μια οθόνη! Πώς; Ο χρήστης βλέπει σε μια οθόνη αφής τα ψάρια να κολυμπούν και μπορεί, πατώντας σε κάθε ένα απ’ αυτά, να τα “πιάσει”. Έτσι, αφού έχει επιλέξει αυτό που ήθελε, ο χρήστης μπορεί να μάθει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή του και τις συνήθειές του σε 9 διαφορετικές γλώσσες.

   Τελειώνοντας το «κουραστικό» ψάρεμα, ο χρήστης μπορεί να… ξεκουραστεί με την εφαρμογή “ΑκουαΠΕΛΑ”. Η εφαρμογή περιλαμβάνει ανίχνευση προσώπων και προβολή τους σε οθόνη με τη συνοδεία κινούμενων σχεδίων από την εφαρμογή “Psaroneis”. Μόλις ανιχνευθεί το πρόσωπο του επισκέπτη, εμφανίζεται στην οθόνη μία μάσκα κατάδυσης και ένα καπέλο από χαρακτήρα ψαριού που “φορά” ο χρήστης.

   Η τέταρτη εφαρμογή που παρουσιάζεται είναι η “360° Θάλασσα”, που δίνει την ευκαιρία στον χρήστη, να βρεθεί μέσα στις δεξαμενές του Ενυδρείου της Κρήτης και να δει από κοντά τους καρχαρίες και πολλά άλλα ζώα που φιλοξενούνται στον Θαλασσόκοσμο, με την τεχνολογία των γυαλιών εικονικής πραγματικότητας VR (Virtual Reality).

   Ένα διαφορετικό ΑΤΜ

   Στο ίδιο περίπτερο “φιλοξενείται” και το Σύστημα Αυτοματοποιημένης και Πιστοποιημένης Κατάθεσης και Έκδοσης Εγγράφων. Πρόκειται για ένα καινοτόμο μηχάνημα, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Unixfor SA και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δημόσιες υπηρεσίες ίσως σαν ένα ηλεκτρονικό ΚΕΠ, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ώρα διεκπεραίωσης ενός αιτήματος, όπως εξήγησε η Κατερίνα Κοκολιού, ηλεκτρολόγος μηχανικός στην εταιρεία.

   Αν και το μηχάνημα -το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε το 2013- δεν έχει μπει στην ελληνική αγορά, παρόμοιό του και πιο καινούργιο μοντέλο έχει πωληθεί στο εξωτερικό.

   Ο χρήστης έχει δύο επιλογές είτε την κατάθεση δικαιολογητικών, είτε την έκδοση πιστοποιητικών. Στο πρώτο στάδιο, ο πολίτης ταυτοποιείται με την εισαγωγή κάρτας είτε με την πληκτρολόγηση στοιχείων (κωδικού), τόνισε η κ. Κοκολιού.

   Τα στοιχεία του χρήστη συνδέονται ηλεκτρονικά με βάση δεδομένων, που κάνει και την πιστοποίησή του. Όταν ο χρήστης θέλει να κάνει κατάθεση, εισάγει το έγγραφο στην είσοδο του μηχανήματος για σάρωση. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το σύστημα δημιουργεί εξώφυλλο και συρράπτει τις σελίδες ως τεύχος. Ακολούθως, οδηγούνται αυτόματα στο ασφαλές κιβώτιο φύλαξης. Ο πολίτης λαμβάνει μία απόδειξη πιστοποίησης συναλλαγής, ενώ ηλεκτρονικά αντίγραφα αποστέλλονται σε συγκεκριμένους παραλήπτες.

   Όταν ο πολίτης θέλει να κάνει έκδοση πιστοποιητικών, αφού ταυτοποιηθεί, στην οθόνη του μηχανήματος εμφανίζονται όλα τα διαθέσιμ προς εκτύπωση πιστοποιητικά. Το σύστημα εκτυπώνει το πιστοποιητικό που ζήτησε ο πολίτης. Πριν την παράδοση, το σύστημα συρράπτει όλα τα πιστοποιητικά μαζί και, τέλος, ο πολίτης παραλαμβάνει τα πιστοποιητικά και η συναλλαγή καταγράφεται για λόγους ασφάλειας.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου