Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες οικογένειες μεταναστών στις ΗΠΑ «δεν πληρούν τις προϋποθέσεις» για επανένωση

Η επανένωση χιλιάδων οικογενειών που χωρίστηκαν μετά την παράνομη είσοδό τους στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα γίνει δυνατή πριν από την εκπνοή του χρονικού ορίου σήμερα, αφού οι φάκελοί τους έχουν θεωρηθεί «μη πληρούντες τις προϋποθέσεις».

Πολλές εκατοντάδες φάκελοι, 917 για την ακρίβεια, έχουν χαρακτηρισθεί «μη πληρούντες τις προϋποθέσεις» για την επανένωση γονέων και παιδιών ή σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν χθες σε δικαστήριο.

Συνολικά, πολλοί γονείς έχουν ήδη απελαθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς τα παιδιά τους: 463 φάκελοι εξετάζονται, σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά.

Οι αμερικανικές αρχές θεωρούν ως μη πληρούσες τις προϋποθέσεις τις περιπτώσεις στις οποίες δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τους οικογενειακούς δεσμούς μεταξύ παιδιών και γονέων, 64 περιπτώσεις, εγκληματικού ιστορικού των γονέων ή μεταδοτικής ασθένειας ή επίσης σε περιπτώσεις που οι γονείς αρνήθηκαν την επανένωση (130 περιπτώσεις).

Οι δικηγόροι της αμερικανικής διοίκησης εξήγησαν την Τρίτη στον ομοσπονδιακό δικαστή Ντάνα Σάμπρο, με έδρα το Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια ότι 1.012 γονείς έχουν επανενωθεί με τα παιδιά τους και περισσότερες από 1.600 οικογένειες που πληρούν τις προϋποθέσεις θα επανενωθούν σήμερα που λήγει η προθεσμία που έχει τεθεί από την δικαιοσύνη εδώ και λίγες εβδομάδες.

Ομως «οι 917 περιπτώσεις, περιλαμβανομένων των 463 που βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ, δεν θα έχουν επανενωθεί πριν από την λήξη της προθεσμίας», κατήγγειλε στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) o Ανταμ Άιζακσον της μη κυβερνητικής οργάνωσης Washington Office on Latin America (WOLA). «Είναι στην αρμοδιότητα του δικαστή Σάμπρο να αποφασίσει εάν αυτό είναι αποδεκτό».

Η πολιτική της «μηδενικής ανοχής» του Ντόναλντ Τραμπ, που ετέθη σε εφαρμογή κατά το διάστημα ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Ιούνιο, οδήγησε στην κράτηση χιλιάδων ανθρώπων που είχαν εισέλθει παράνομα στο αμερικανικό έδαφος, οικονομικοί μετανάστες ή αιτούντες άσυλο.

Ομως, χιλιάδες παιδιά που είχαν φθάσει μαζί με τους γονείς τους διαχωρίστηκαν και τοποθετήθηκαν σε κέντρα του υπουργείου Υγείας, ορισμένες φορές σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από τον τόπο κράτησης των γονέων τους. Πρόκειται για 2.300 – 3.000 παιδιά.

Μπροστά στην κατακραυγή, ο ρεπουμπλικανός μεγιστάνας του Λευκού Οίκου υπαναχώρησε στις 20 Ιουνίου εκδίδοντας διάταγμα που απαγορεύει τον συστηματικό διαχωρισμό γονέων και παιδιών.

«Εργαζόμαστε χέρι με χέρι με το υπουργείο Υγείας και είναι, με βεβαιότητα, στις προθέσεις μας να επανενώσουμε όλες τις οικογένειες που πληρούν τις προϋποθέσεις», διαβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης η Κίρστεν Νίλσεν, υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, στο Fox News.

Ομως το έργο που βαραίνει τις αμερικανικές υπηρεσίες είναι τεράστιο, σύμφωνα με τον Ανταμ Άιζακσον, που αναφέρεται στον κατάλογο των απελαθέντων χωρίς τα παιδιά τους γονέων , κατάλογο που «όπως φαίνεται δεν είχε στην διάθεσή της η συνοριακή αστυνομία, η ICE». Στην συνέχεια, πρέπει να εντοπιστούν στους τόπους όπου έχουν απελαθεί.

Ο δικαστής Σάμπρο διέταξε στις 27 Ιουνίου τις αμερικανικές αρχές την επανένωση εκατό περίπου παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών με τις οικογένειές τους πριν από τις 10 Ιουλίου, και πριν από τις 26 Ιουλίου για τα παιδιά άνω των 5 ετών.

Ο δικαστής απαίτησε από την κυβέρνηση τα στοιχεία για τις 463 περιπτώσεις γονέων που απελάθηκαν χωρίς τα παιδιά τους.

«Η έλλειψη διαφάνειας της κυβέρνησης Τραμπ μοιάζει όλο και περισσότερο με παρακώλυση», δηλώνει ο Λι Γκέλερντ, δικηγόρος της ισχυρής οργάνωσης προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων ACLU, σε ανακοίνωσή του.

«Και δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα τηρήσει την προθεσμία μόνο και μόνο επειδή δεν περιλαμβάνει τους απελαθέντες ή μη εντοπισθέντες γονείς», δηλώνει επικρίνοντας επίσης «την μονομερή και χωρίς επαλήθευση απόφαση σχετικά με το ποιος πληροί ή όχι τις προϋποθέσεις».

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά κάτω των 5 ετών, οι αρχές θεωρούν ότι 45 δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να ξαναβρούν τους γονείς τους.

Το υπουργείο Υγείας είχε υπό την φροντίδα του την Τρίτη περί τα 11.500 παιδιά που έχουν χαρακτηρισθεί «ασυνόδευτοι ανήλικοι», ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος.

Αλλά αυτή η κατηγοριοποίηση αφορά παιδιά που χωρίστηκαν από τους γονείς τους μετά την παράνομη είσοδο της οικογένειας στο αμερικανικό έδαφος, όμως μαζί με αυτά και μεγάλο αριθμό ανηλίκων που διέσχισαν τα σύνορα χωρίς την συνοδεία ενηλίκων.

Στις 16 Ιουλίου, η ICE κρατούσε 44.210 ενήλικες σε ολόκληρη την χώρα, σύμφωνα με εκπρόσωπό της. Και στα τρία κέντρα κράτησης που η ICE διαχειρίζεται και προορίζονται για τις οικογένειες η αστυνομία των συνόρων κρατούσε 1.437 άτομα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA