Categories: ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δραματική νύχτα στην Ουκρανία: Φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Μέρος του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια (κεντρική Ουκρανία), του μεγαλύτερου του είδους του στην Ευρώπη, βρίσκεται στις φλόγες, την ώρα που είναι σε εξέλιξη σφοδρές μάχες ρωσικών και ουκρανικών στρατευμάτων για να πάρουν τον έλεγχο των εγκαταστάσεων.

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, όπως έγινε γνωστό, πυροσβεστικές δυνάμεις μπόρεσαν να μπουν μέσα στο εργοστάσιο και να ξεκινήσουν επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς, την ώρα που οι αρμόδιες υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν έχουν μεταβληθεί από το περιστατικό.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε κτίριο που χρησιμοποιείται για εκπαίδευση των εργαζομένων, εκτός της περιμέτρου της εγκατάστασης, καθησύχασε η ουκρανική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε σήμερα.

Νωρίτερα, ο Αντρίι Τουζ, εκπρόσωπος του εργοστασίου, αλλά και ο δήμαρχος της γειτονικής πόλης Ενεργκοντάρ, Ντμίτρο Ορλόφ, κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν το εργοστάσιο και απηύθυναν δραματική έκκληση να σταματήσουν οι μάχες ώστε να πλησιάσουν δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο.

Ο δήμαρχος της πόλης έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook: Απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια. Ως αποτέλεσμα των ανελέητων βομβαρδισμών του εχθρού στις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου στην Ευρώπη, οι εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια φλέγονται. Απαιτώ να σταματήσετε. Σταματήστε αμέσως τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου. 

Με τη σειρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα προειδοποιεί ως εάν σημειωθεί έκρηξη στο εργοστάσιο θα είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Τσερνόμπιλ.

Για την κατάσταση έχει ενημερωθεί και παρακολουθεί τις εξελίξεις και ο Λευκός Οίκος, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) απηύθυνε επείγουσα έκκληση για άμεση παύση του πυρός.

Ο ΔΟΑΕ «καλεί να σταματήσει η χρήση βίας και προειδοποιεί εναντίον του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες» της εγκατάστασης, ανέφερε μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι ο γενικός διευθυντής του Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι βρίσκεται σε επαφή με τις ουκρανικές αρχές και με στελέχη της διεύθυνσης του εργοστασίου για να αποτιμηθεί η κατάσταση στη Ζαπορίζια.

Ζελένσκι: Ξυπνήστε θέλουν πυρηνικό όλεθρο

Τις εξελίξεις σχολίασε με νέο μήνυμά του στα social media ο Ουκρανός πρόεδρος ζητώντας εκ νέου άμεση βοήθεια και κατηγορώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι επιθυμεί να επαναλάβει τον τρόμο του Τσερνόμπιλ.

«Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία» δήλωσε σχετικά.

Ο Ζελένσκι είχε και τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και στο πυρηνικό πεδίο. 

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA