Αύριο Παρασκευή τελικά -και όχι σήμερα- έχει προγραμματισθεί να πέσει πάνω στον κομήτη 67Ρ Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο η διαστημοσυσκευή «Ροζέτα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
Η «Ροζέτα» αναμένεται να εκτελέσει την τελική «μανούβρα» πρόσκρουσης απόψε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Οι τελευταίες εντολές προς το ρομποτικό σκάφος από το κέντρο ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας θα δοθούν αύριο το πρωί.
Η πρόσκρουση αναμένεται να συμβεί αύριο το μεσημέρι περί τις 13:40 ώρα Ελλάδος (συν/πλην 20 λεπτά). Λόγω της απόστασης για τη μετάδοση του σήματος, η επιβεβαίωση θα φθάσει στη Γη με μια χρονοκαθυστέρηση περίπου τριών τετάρτων της ώρας.
Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν ζωντανά το αργό κατέβασμα της «Ροζέτα» προς τον κομήτη, μπορούν να το κάνουν στη διεύθυνση, καθώς επίσης από τη σελίδα της ESA στο Facebook και από τη NASA TV . H διαδικτυακή μετάδοση θα ξεκινήσει από την ESA την Παρασκευή στις 13:30 ώρα Ελλάδος (συν/πλην 20 λεπτά) και από τη NASA TV στις 13:15.
Και το «μαύρο» φεγγάρι τον επόμενο μήνα
Αύριο το βράδυ, εξάλλου, θα υπάρξει το λεγόμενο «μαύρο» φεγγάρι, αλλά μόνο στις ΗΠΑ, όχι στην Ευρώπη ούτε στην Ελλάδα, όπως λανθασμένα έχει κυκλοφορήσει. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κόσμος δεν πρόκειται να καταστραφεί, ούτε να συμβεί η Δευτέρα Παρουσία, όπως έχει κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο.
Απλώς στο φετινό Σεπτέμβριο στο δυτικό μόνο ημισφαίριο συμβαίνει για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα (είχε συμβεί και την 1η του μήνα) η Νέα Σελήνη, δηλαδή το αντίθετο της πανσελήνου, όταν η πλευρά του δορυφόρου μας που βλέπει προς τη Γη, να είναι τελείως σκοτεινή.
Η επόμενη Νέα Σελήνη θα συμβεί το Σάββατο 1η Οκτωβρίου στις 3:12 ώρα Ελλάδας (όταν ακόμη στο δυτικό ημισφαίριο θα υπάρχει η 30ή Σεπτεμβρίου), ενώ η μεθεπόμενη Νέα Σελήνη θα συμβεί στις 30 Οκτωβρίου στις 20:38 ώρα Ελλάδας. Συνεπώς στη χώρα μας -και γενικότερα στην Ευρώπη και στο ανατολικό ημισφαίριο- το φαινόμενο του «μαύρου» φεγγαριού, δηλαδή η δεύτερη Νέα Σελήνη μέσα στον ίδιο μήνα, θα συμβεί τον επόμενο μήνα, συγκεκριμένα στις 30 Οκτωβρίου.
Ο όρος «Μαύρη Σελήνη» δεν είναι αστρονομικός, αλλά μάλλον έχει μια μαγική απόχρωση. Οι άνθρωποι έχουν άλλωστε μια τάση να βαφτίζουν και να «χρωματίζουν» το φεγγάρι (ματωμένο, μαύρο, μπλε, σούπερ-φεγγάρι κ.ά.).
Καθόλου παράξενο, δεν συμφωνούν οι πάντες ανά τον κόσμο τι είναι ένα «μαύρο» φεγγάρι. Σύμφωνα με μια εναλλακτική ερμηνεία, ο όρος υποδηλώνει τον μήνα Φεβρουάριο που δεν υπάρχει καθόλου Νέα Σελήνη (κάτι που συμβαίνει κάθε 19 χρόνια). Υπενθυμίζεται ότι ο σεληνιακός κύκλος διαρκεί 29,5 μέρες κατά μέσο όρο. Άλλοι υποστηρίζουν ότι «μαύρο» φεγγάρι υπάρχει σε οποιονδήποτε μήνα -όχι μόνο τον Φεβρουάριο- που δεν υπάρχει Νέα Σελήνη.