Με το Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών διακεκριμένων γυναικών, οι οποίες με τη δράση τους συνέβαλαν στη διαμόρφωση του γυναικείου κινήματος στη χώρα μας , εμπλουτίστηκε το ιστορικό αρχείο της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου (ΒΘΙΦ) της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.
Το Αρχείο αποτελείται από συνεντεύξεις (ηχητικά ντοκουμέντα και πομαγνητοφωνήσεις) 21 επιφανών γυναικών, που διακρίθηκαν είτε για την ενεργή συμμετοχή τους στο γυναικείο κίνημα, είτε για την εμπλοκή τους σε συλλογικές ή ατομικές δράσεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του Εμφυλίου και της Δικτατορίας, είτε επειδή υπήρξαν πρωτοπόρες σε διάφορους τομείς του δημόσιου βίου.
Πρόκειται για τις κυρίες: Ίρις Αυδή – Καλκάνη, Έφη Καλλιγά, Νίκη Καλτσόγια – Τουρναβίτη, ‘Αννα Καραμάνου, Σοφία Κουκούλη – Σπηλιωτοπούλου, Καίτη Κωσταβάρα – Παπαρρήγα, Σάσα Λαδά, Φώφη Λαζάρου, Τέρψη Λαμπρινοπούλου, Ευτυχία Λεοντίδου, Ιωάννα Μαγγανάρα, Σούλα Παναρέτου, Λιλίκα Μπομπόλου, Ελένη Μπόμπου – Πρωτοπαπά, Τιτίνα Πανταζή, Μαργαρίτα Παπανδρέου, Πάτρα Ποταμιάνου – Χατζησάββα, Ζωή Σβώλου, Φωτεινή Σιάνου, Δανάη Χατζόγλου, ‘Αννα Ψαρούδα – Μπενάκη.
Η γεν. γραμματέας Ισότητας Φωτεινή Κούβελα, επισημαίνει για τον ρόλο της ΒΘΙΦ: «Η εγκαινίαση αυτού του νέου, ως προς το περιεχόμενο, χώρου θησαύρισης της προφορικής μνήμης των γυναικών στην Ελλάδα, έχει στόχο να προσφέρει νέες πηγές άντλησης πληροφοριών για την ιστορία των γυναικείων αγώνων μέσα από τις διαφορετικές αφηγήσεις και τις προσωπικές ιστορίες σημαντικών Ελληνίδων».
Η πρόσβαση του κοινού στο Αρχείο γίνεται μέσω της ιστοσελίδας, αλλά και μέσω του Δημόσιου Καταλόγου του Ιστορικού Αρχείου.