ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

My wounded soul, where shall I rest you?

“Η μέδουσα Turritopsis dohrnii (αθάνατη μέδουσα) συνήθως πατάει το κουμπί επαναφοράς όταν θέλει να αποφύγει τον θάνατο που προκαλούν περιβαλλοντικοί παράγοντες.Όταν οι ενήλικες μέδουσες αισθάνονται ότι απειλούνται από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, γυρίζουν πίσω το γενετικό τους ρολόι για να ξαναγίνουν προνύμφες. Ξαναπαίρνοντας τη νεότερη μορφή τους – ένα λεπτό στρώμα κυττάρων και ιστών – περιπλανώνται στον ωκεανό αναζητώντας κάτι για να προσκολληθούν, όπως έναν βράχο ή ένα φύλλο θαλάσσιου χόρτου”.

Τι θα κάναμε άραγε αν είχαμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στο στάδιο της προνύμφης; Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε τον δρόμο για την ίαση ή θα μέναμε παγιωμένοι-παγωμένοι και έρμαια των τραυμάτων μας; Πόσο εύκολη είναι η επιλογή της αλλαγής; Και αν το κάναμε, τι θα γινόταν μετά;

Evi Zampeli, Untitled, Oil on canvas, 155x130cm, 2023, detail

Η ομαδική έκθεση My wounded soul, where shall I rest you? επιχειρεί να διερευνήσει την εικαστική απόδοση της έννοιας του τραύματος και συνάμα μας καλεί να κινητοποιήσουμε τους εαυτούς μας ως προς την αναγνώριση και την κατανόηση των νοητικών μας μονοπατιών απέναντι στα τραύματα και τις εμπειρίες μας. Η Griselda Pollock προτείνει πέντε καθοριστικά χαρακτηριστικά του τραύματος: την αέναη παρουσία, την μόνιμη απουσία, τη μη αντιπροσωπευσιμότητα, τη βραδύτητα και τη μεταδοτικότητα.

Andreas Vais, I ‘ll see you in my dreams, 70x50cm, indian ink on paper, 2015

Πρόθεση της έκθεσης είναι να συνθέσει μια αφήγηση που εξετάζει αυτές τις έννοιες και προσκαλεί τον θεατή σε μια ενδοσκοπική διεργασία κατανόησης του εαυτού αλλά και παρατήρησης των αντανακλαστικών του απέναντι σε εικόνες και ερεθίσματα ικανά να αφυπνίσουν σκέψεις και μνήμες. Συγκεντρώνοντας έργα ποικίλων υλικών, μέσων και τεχνικών μεταφέρεται καλειδοσκοπικά η διαδικασία της ψυχικής αναμέτρησης σε κατακερματισμένες φόρμες, ονειρικά τοπία, φοβικούς τόπους και εύθραυστα ‘σώματα’.

Martha Panagiotopoulou, Liquid lovers pond, glass, 2023, detail

Επιμέλεια: Ντορίνα Φουντουλάκη

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Δημήτρης Φραγκάκης, Ιωάννα Λημνιού, Σεμίνα Μηλαροκώστα, Μάρθα Παναγιωτοπούλου, Ανδρέας Βάης, Εύη Ζαμπέλη

Two Thirds Project Space
Θεμιστοκλέους 42, Εξάρχεια, 5ος όροφος
Εγκαίνια: 01.12.23, 19:00-22:00
Διάρκεια έκθεσης: 02.-16.12
Ώρες λειτουργίας: Πεμ, Παρ  17:30-21:00, Σαβ 11:30-14:30

Fb event | Instagram

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA