ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι: «Δημοκρατία και Πολιτισμός στην εποχή του “μετα-ανθρώπινου”»

Oι Δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι του Ε.Π.Κε.Δ, με θέμα «Δημοκρατία και Πολιτισμός στην εποχή του “μετα-ανθρώπινου”» και σπουδαίους διεθνείς διανοητές, ανοίγουν στον ομφαλό της γης. Παράλληλα συνεχίζεται η έκθεση με έργα Pablo Picasso.

Οι Δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι δίνουν και πάλι αυτές τις μέρες το παρόν στον ομφαλό της γης, μετά την επιτυχημένη πρώτη περσινή διοργάνωση. Μερικοί από τους πιο επιδραστικούς διανοητές διεθνώς στον χώρο του στοχασμού περί τεχνολογίας, θα συγκεντρωθούν στο Συνεδριακό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ), στις 21 και 22 Ιουνίου για να μιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από το θέμα «Δημοκρατία και Πολιτισμός στην εποχή του “μετα-ανθρώπινου”».

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ε.Π.Κε.Δ, καθηγητής Πανεπιστημίου Harvard, Παναγιώτης Ροϊλός, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, όλοι οι συμμετέχοντες «είναι πρωτοπόροι στο χώρο της διερεύνησης του μετα-ανθρώπινου που ως έννοια αλλά κι ως αντικείμενο φιλοσοφικής, κριτικής σκέψης, στοχασμού αλλά και πολιτιστικής δημιουργίας βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος. Η έννοια του μετα-ανθρώπινου στην οποία εστιάζονται οι Δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο η δραματική τεχνολογική εξέλιξη που γίνεται με πρωτόγνωρους ρυθμούς, μεταβάλλει την ίδια την υπόσταση, την οντολογία του ανθρώπου, το τι σημαίνει άνθρωπος». 

Καλεσμένοι στους Δελφικούς Διαλόγους που τελούν υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και θα κλείσουν με στρογγυλή τράπεζα, είναι: η φεμινίστρια φιλόσοφος και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, πρωτοπόρος στο χώρο της φιλοσοφίας της τεχνολογίας και του μετα-ανθρώπινου, Rosi Braidotti. Η καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διακυβέρνησης και Διευθύντρια του Weatherhead Center for International Affairs στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Melani Cammett. Ο καθηγητής σύγχρονης γαλλικής σκέψης και πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Martin Crowley. Ο ιδρυτής και Διευθυντής του Κέντρου Ψηφιακής Ηθικής και καθηγητής στο Πρόγραμμα Γνωσιακής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale, ιδρυτής της φιλοσοφίας της πληροφορίας και από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της ψηφιακής επανάστασης, Luciano Floridi. Η ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Λος Άντζελες, και στο Πανεπιστήμιο Duke και η ερευνήτρια που εισήγαγε τον όρο του «μετα-ανθρώπινου» στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, Kate Hayles. Ο καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Paris Nanterre, Patrice Maniglier. Ο Παναγιώτης Ροϊλός, καθηγητής Ελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Κριτικής Θεωρίας και Γραμματολογίας, κάτοχος της Έδρας «Γιώργος Σεφέρης» στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και Ερευνητικός Εταίρος στο Mindade Gunzburg Center for European Studies καθώς και στο Weatherhead Center for International Affairs, όπου έχει συνιδρύσει (2007) και συνδιευθύνει το Σεμιναριακό Πρόγραμμα Cultural Politics, μαζί με τους εκλεκτούς καλεσμένους του θα δώσουν ομιλίες και θα αναλύσουν το φλέγον θέμα. 

«Έχοντας ως βάση ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα του αρχαίου διεθνούς κόσμου, τους Δελφούς, την έδρα του Μαντείου του Απόλλωνα, οι Δελφικοί Διάλογοι έχουν σκοπό να συμβάλλουν στη διερεύνηση την, κατά το δυνατόν, διάγνωση και διαύγαση σημαντικών θεμάτων τα οποία πρόκειται να συνεχίσουν να απασχολούν την ανθρωπότητα στο άμεσο, διαφαινόμενο και, στο μέτρο του δυνατού, προβλεπόμενο μέλλον», τόνισε ο Πρόεδρος του Ε.Π.Κε.Δ, αναφέροντας ότι πέρσι τους Διαλόγους παρακολούθησαν διαδικτυακά περί τους 90.000 ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο! 

Οι τρέχουσες δραστηριότητες του Κέντρου εστιάζουν όλες στην ευρύτερη θεματική της Δημοκρατίας, καθώς φέτος κλείνουν πενήντα  χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Ο Διευθυντής του Ε.Π.Κε.Δ, καθηγητής Ανδρέας Γκόφας μίλησε για το όραμα του ιδρυτή του Κέντρου, Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ήταν διττό: «Να δημιουργηθεί στους Δελφούς ένα παγκόσμιο πνευματικό κέντρο και να δημιουργηθούν στο, εκατό στρεμμάτων, κτήμα των Δελφών, Περίπτερα από τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης ούτως ώστε μια βόλτα στο Κέντρο να συνιστά έναν περίπατο στον σύγχρονο Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Έχουμε αρχίσει να συζητάμε, εν’ όψει του 2027 που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του Κέντρου, πώς θα μπορέσουμε να αναβιώσουμε αυτό το κομμάτι του οράματός του που, μεταξύ άλλων, θα συνιστά το Κέντρο επισκέψιμο σε καθημερινή βάση». 

Οι Δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι προεκτείνουν την θεματική των Πρώτων και εστιάζονται στην μετάβαση των κοινωνιών προς την τεχνολογικά καθοριζόμενη μετα-ανθρώπινη εποχή. Σημαντικά ερωτήματα που θα συζητηθούν είναι: Πώς η μετάβαση αυτή θα επαναπροσδιορίσει βασικές δομές και λειτουργίες της δημοκρατίας και την σχέση των πολιτών με κέντρα λήψης αποφάσεων; Ποιοι είναι οι σχετικοί πιθανοί κίνδυνοι πολιτιστικής, κοινωνικής και πολιτικής ομογενοποίησης και ποδηγέτησης της ετερότητας; Πώς διαμορφώνεται η διαλεκτική εντόπιων πολιτισμικών παραδόσεων και πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης; Με ποιους τρόπους οι θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα του ανθρώπου μπορούν να διασφαλισθούν εν όψει των δραματικά εξελισσόμενων και ευρέως εφαρμοζόμενων τεχνολογικών μηχανισμών ελέγχου των πολιτών και των επιλογών τους; Πώς ανθρωπιστικές αξίες και ιδανικά μπορούν να επηρεάσουν την ‘ψηφιακή ηθική’ («digitalethics») και το αντίστροφο; Μπορούμε να προβλέψουμε τις αλλαγές που οι εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη (π.χ. «deepfakes») θα επιφέρουν σε μέχρι τώρα εδραιωμένες οντολογικές και επιστημολογικές κατηγορίες;

Τους Διαλόγους θα παρακολουθήσουν επιλεγμένοι αριστούχοι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, της έρευνας και της παιδείας. Μέγας χορηγός των Δελφικών Διαλόγων και θερμός υποστηρικτής τους από τη γένεσή τους,  είναι η Eurolife FFH. Οι Διάλογοι θα μεταδίδονται ζωντανά στο διαδίκτυο, ενώ τα πρακτικά τους θα δημοσιευτούν σε ειδική έκδοση.

Έκθεση Πάμπλο Πικάσο

Παράλληλα στο Ε.Π.Κε.Δ φιλοξενείται, μέχρι τις 10 Ιουνίου, η εξαιρετική έκθεση «Pablo Picasso. Ο ιδιοφυής αγωνιστής της τέχνης και της δημοκρατίας μέσα από σπάνιες αφίσες και κεραμικά του», μια από τις πιο πετυχημένες, αν όχι η πιο επιτυχημένη με όρους επισκεψιμότητας, έκθεση του Κέντρου ως σήμερα, με περισσότερα μάλιστα από 1.500 παιδιά σχολείων να την έχουν επισκεφθεί το τελευταίο δεκαήμερο. «Μέσα από αυτή την έκθεση θέλησα να αναδειχτούν οι δυο πολύ δυνατές εκφράσεις της τέχνης του Πικάσο, η χαρακτική και η κεραμική», είπε ο επιμελητής της, Τάκης Μαυρωτάς. «Ο Πικάσο είναι ένας καλλιτέχνης πληθωρικός, χαλκέντερος. Έχουν καταλογογραφηθεί 16.000 δημιουργίες του, ζωγραφικά έργα και σχέδια. Ακόμα και τώρα δεν μπορεί κανείς να δώσει τον ακριβή αριθμό των έργων του. Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη με πανανθρώπινα μηνύματα που μιλά για την Τέχνη και τη Δημοκρατία». Η έκθεση συνοδεύεται από πολυσέλιδο κατάλογο με τα εκτιθέμενα έργα και κείμενα του Παναγιώτη Ροϊλού και του Τάκη Μαυρωτά, τα οποία προσεγγίζουν την τεράστια προσφορά του Πικάσο στην χαρακτική και την κεραμική, καθώς και ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τη ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη (εκδ. ΑΜΜΟΣ). Το τελευταίο μάλιστα θα διαβάσει το πρωί της Κυριακής 26/5, στους μικρούς –και όχι μόνο- επισκέπτες η Κάρμεν Ρουγγέρη, στο πλαίσιο σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων: «Ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο για τον Πικάσο, το οποίο, ακόμα κι αν δεν είσαι θαυμαστής όλων των περιόδων του έργου του, μπορεί να σε κάνει να τον αγαπήσεις», όπως είπε. «Ένα βιβλίο που εξηγεί για ποιο λόγο και πώς έφτασε στην αφαίρεση. Και μάλιστα σε πρώτο πρόσωπο, σαν να μιλάει ο ίδιος».

INFO

ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΔΕΛΦΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

«Δημοκρατία και Πολιτισμός στην εποχή του “μετα-ανθρώπινου”»

Συνεδριακό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ)  

Δελφοί | 21 και 22 Ιουνίου 

https://eccd.gr/delfikoi-dialogoi/ 

Ζωντανή αναμετάδοση: 

Ιστοσελίδα: eccd.gr/ekdiloseis/delfikoi-dialogoi-2024; eccd.gr/en/events/delphi-dialogues-2024

Facebook: fb.com/europeanculturalcentredelphi

ΕΚΘΕΣΗ

«Pablo Picasso. Ο ιδιοφυής αγωνιστής της τέχνης και της δημοκρατίας»

Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς

Αίθουσα εκθέσεων του (Ε.Π.Κε.Δ) | Δελφοί 

Διάρκεια έως 10/06/2024 | Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-21.00 | Σάββατο-Κυριακή: 10.00-18.00

Επίσκεψη στην έκθεση: 5€. Δωρεάν είσοδος για παιδιά έως 12 ετών και σχολικές εκδρομές 

https://eccd.gr/ekdiloseis/pablo-picasso-ekthesi/

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ

«Μια Κυριακή με τον Πικάσο»
Αφήγηση της Κάρμεν Ρουγγέρη και της ηθοποιού Χριστίνας Κουλουμπή, του εμπνευσμένου από τη ζωή του καλλιτέχνη, παραμυθιού του Florian Rodari.

Κυριακή 26 Μαΐου | ώρα 11:30

Αμφιθέατρο του (Ε.Π.Κε.Δ) |  Δελφοί

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA