Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες Αφγανοί ζητούν από την Interpol τη σύλληψη του φυγά προέδρου Άσραφ Γάνι

Το hastag #InterpolArrestGhani – «Η Interpol να συλλάβει τον Γάνι», δηλαδή τον πρόεδρο του Αφγανιστάν από το 2014, ο οποίος εκτιμάται ότι διέφυγε στο Ουζμπεκιστάν μαζί με πακτωλό χρημάτων, είναι τις τελευταίες ώρες στην κορυφή στις τάσεις των αφγανικών social media, καθώς χιλιάδες πολίτες της χώρας βρίσκονται έρμαιο στις διαθέσεις των Ταλιμπάν. 
 
Ο Αφγανός πρόεδρος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, καθώς πολλοί τον αποκαλούν «φυγά» ενώ άλλοι ζητούν τη δίωξή του.

Ο Γάνι εγκατέλειψε το Αφγανιστάν με την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας μετέδωσε ότι έφυγε με τέσσερα αυτοκίνητα και ένα ελικόπτερο γεμάτο χρήματα.

Ο Άσραφ Γάνι εξελέγη πρόεδρος το 2014, παραλαμβάνοντας την εξουσία από τον Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος κυβερνούσε το Αφγανιστάν από το 2001.

Θεωρείτο ολοένα πιο απομονωμένος τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων τερματίστηκε η εμπλοκή αμερικανικών μάχιμων δυνάμεων στον πόλεμο, αποσύρθηκαν σχεδόν όλα τα ξένα στρατεύματα και άρχισε ειρηνευτική διαδικασία με τους Ταλιμπάν, αρχικά με την κυβέρνησή του αποκλεισμένη από τις συνομιλίες, που διεξήγαγαν μόνες οι ΗΠΑ.

Η κυβέρνησή του άρχισε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν στη Ντόχα μήνες μετά τη συμφωνία της Ουάσινγκτον με τους αντάρτες που προέβλεπε την πλήρη απόσυρση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν.
Εκτός από το λαό, ο πρόεδρος έχει δεχτεί τις επικρίσεις και άλλων πολιτικών για τη φυγή του.

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA