Το πρόσωπο ή ο οργανισμός στον οποίο θα απονεμηθεί φέτος το πιο διάσημο από τα Βραβεία Νόμπελ, το Νόμπελ Ειρήνης, θα ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι η νορβηγική επιτροπή, που θα κάνει την επιλογή της μέσα από μια «δεξαμενή» υποψηφίων που παραμένει κρυφή, όπως επιτάσσει η… παράδοση.
Φέτος, περί τα 331 πρόσωπα και οργανώσεις έχουν προταθεί για το βραβείο που κάθε χρόνο απονέμεται «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών».
Ανάμεσα στα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι και αυτά των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμά του το σουηδικό πρακτορείο ΤΤ «έχουν ήδη χειροκροτηθεί για τη συμφωνία τους, η οποία μπορεί να δώσει τέλος σε ένα, εδώ και χρόνια, κλειδωμένο ζήτημα γύρω από το όνομα της “Μακεδονίας”».
Στο τηλεγράφημα του ΤΤ με τίτλο «Τραμπ και Τσίπρας: βαριά ονόματα για το βραβείο Ειρήνης» τίθεται το ερώτημα εάν το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη θα απονεμηθεί και πάλι σε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ ή θα έπρεπε να δοθεί προσοχή και πάλι σε ένα πρόσφατο δημοψήφισμα.
«Η αίσθηση της προμνησίας (deja vu) είναι σαφής όταν ο Ντόναλντ Τραμπ και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ αναφέρονται μεταξύ των φαβορί για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Πάντως η λίστα των υποψηφιοτήτων, που είναι μυστική, δίνει την ευκαιρία για πλήθος προγνωστικών.
Σύμφωνα με τα sites στοιχημάτων, οι ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας Μουν Τζε-ιν και Κιμ Γιονγκ-ουν αντίστοιχα συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες.
«Από την μία πλευρά, οι κορεατικές εξελίξεις είναι, μάλλον, το πιο θεαματικό γεγονός της χρονιάς στον τομέα αυτόν. Αλλά, από την άλλη πλευρά αναρωτιέμαι μήπως είναι πρόωρο να δοθεί το βραβείο γι΄αυτό», σχολιάζει ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) Νταν Σμιθ.
Άλλωστε, το παθητικό του Κιμ Γιονγκ-ουν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν συνηγορεί υπέρ των πιθανοτήτων αυτών.
Το Νόμπελ Ειρήνης μόνο στον Μουν Τζε-ιν; Έκανε καλή δουλειά για την προώθηση της ειρήνης στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πιονγκτσάνγκ, σχολιάζει ο σουηδός καθηγητής Πέτερ Βάλενστιν, ειδικός σε θέματα διεθνούς πολιτικής.
Ο Τραμπ επικρατεί του Μακρόν
Με 7 προς 1, ο Αμερικανός πρόεδρος είναι επικεφαλής της πρώτης τριάδας στο site στοιχημάτων Bettson, πολύ μπροστά από τον Εμανουέλ Μακρόν, την Τερέζα Μέι και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που ακολουθούν με 75 προς 1.
Αλλά έναν τέτοιο βραβείο θα ήταν ανάρμοστο, απαντά ο Νταν Σμιθ, ο οποίος επικαλείται τις πολύ αρνητικές για την ειρήνη αποφάσεις του Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τις διεθνείς συμφωνίες για το Κλίμα και για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν.
Άλλωστε, η μόνη πρωτοβουλία που έγινε γνωστή και προτείνει τον Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης ακυρώθηκε διότι προερχόταν από έναν άνθρωπο που κατηγορείται για πλαστοπροσωπία.