Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυτά είναι τα βραβεία του Animasyros 9.0

Για πέντε ολόκληρες μέρες και για μια ακόμη χρονιά η Σύρος, από την Ερμούπολη στη Ντελαγκράτσια κι από εκεί στην Άνω Σύρα φιλοξένησε εκατοντάδες animated χαρακτήρες κι ακόμα περισσότερους φίλους του animation από ολόκληρο τον κόσμο. Το 9οΔιεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Αnimasyros 9.0 έριξε αυλαία χτες με μια όμορφη τελετή στο ιστορικό θέατρο Απόλλων.

Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Βασίλης Καραμητσάνης καλωσόρισε και ευχαρίστησε θερμά τους εκλεκτούς προσκεκλημένους του Animasyros 9.0,  δημιουργούς, υποστηρικτές, εθελοντές και φυσικά το κοινό, που για μια ακόμη χρονιά τίμησε με την παρουσία του την μεγάλη γιορτή του animation. Επί σκηνής βρέθηκε στη συνέχεια η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σύρου-Ερμούπολης, κυρία Θωμαή Μενδρινού, βασική υποστηρίκτρια του Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι συμμετέχοντες όλων των εκπαιδευτικών εργαστηρίων –παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, ΚΑΠΗ και ΑμεΑ-, που κέρδισαν το πιο θερμό χειροκρότημα στην πιο συγκινητική στιγμή της φετινής διοργάνωσης.      

 Στη συνέχεια το λόγο πήραν τα μέλη των κριτικών επιτροπών για την ανακοίνωση των φετινών βραβείων. Ο πρόεδρος της  επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος και σκηνοθέτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αλέξανδρος Ευκλείδης εξέφρασε την ικανοποίηση της επιτροπής από το πλήθος των υψηλής καλλιτεχνικής αξίας συμμετοχών.

Το μεγάλο βραβείο της κατηγορίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος απονεμήθηκε στην ταινία Περιφέρεια (Peripheria, FR) τουDavid Coquard-Dassault, μια δυστοπική ιστορία με απρόσμενο τέλος, που «αν και φέρει σκύλους ως πρωταγωνιστές διαθέτει μια δυνατή ανθρωπιστική ματιά που  αφήνει να εννοηθεί μια λανθάνουσα αλλά δυνατή πολιτική  θέση».

Peripheria

Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στην ταινία Πιάνο (Piano, EE) του Kaspar Jancis για την «συναρπαστική της αφήγηση, την εμμονική της προσοχή στη λεπτομέρεια και την σε βάθος προσέγγιση όλων των διαφορετικών χαρακτήρων της».

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία TV & Commissioned Films απονεμήθηκε στην ταινία HIAS: Για τον πρόσφυγα (HIAS: For the refugee) του Moth Collective (UK), «μια ταινία που μέσω του εξαιρετικά αποτελεσματικού σχεδίου της, στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε σχέση με την προσφυγική κρίση, τοποθετώντας την στην ιστορική συνέχεια των τελευταίων 130 χρόνων».

Το βρετανικό στούντιο τιμήθηκε και με την ειδική μνεία της κατηγορίας για την ταινία Σύγχρονη Αγάπη: Ένα Φιλί που Αναβλήθηκε(Modern Love: A Kiss, deferred), ένα πρωτότυπο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε για τη στήληModern Love των New York Times, «καλοσχεδιασμένο, με δυνατή και καθαρή αφήγηση που απευθύνεται ειδικά σε νεανικό κοινό».

Το πρώτο βραβείο του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος, με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής την κριτικό κινηματογράφου και παραγωγό Βένια Βέργου, απονεμήθηκε στην ταινία Μια Φορά και Μια Γραμμή (Once Upon a Line, US) της  Alicja Jasina «η οποία με πρωτοτυπία και μινιμαλισμό μας μετέφερε την πολυπλοκότητα της ζωής, αξιοποιώντας ευφάνταστα τις γραφιστικές ποιότητες μιας γραμμής και των κινήσεών της και κατάφερε να δημιουργήσει παγκόσμια αναγνωρίσιμους χαρακτήρες μέσα από πανέμορφα στυλιζαρισμένες φιγούρες».

Once Upon a Line

Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στην ταινία Με άλλα λόγια (Benilm Aherot, IL), «μια ταινία η οποία μέσα από μια ελλειπτική ιστορία δημιουργεί ένα χωροχρόνο που επιτρέπει στο θεατή να εισβάλει στην οθόνη και να νιώσει τους εύθραυστους χαρακτήρες και τα πιο βαθιά συναισθήματά τους». 

Το Φεστιβάλ είχε τη χαρά φέτος να συστήσει ένα νέο βραβείο, θεσμοθετημένο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Βραβείο Ελληνόφωνης Ταινίας, χρηματικού ύψους 1.500 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία Mrs Metro του Άγγελου Παπαντωνίου, «μια ταινία με ανατρεπτική ιστορία ειπωμένη με μεγάλη επιδεξιότητα», που εντυπωσίασε την επιτροπή χάρη στους δυνατούς χαρακτήρες της «που κατέστησαν ορατή την ένταση, το μυστήριο, την εσωτερική βία και το πολιτικό σχόλιο που ελλοχεύει μέσα στον περιοριστικό χώρο ενός βαγονιού του Μετρό». Αυτή είναι η πρώτη φορά που ΤΟ ΕΚΚ θεσμοθετεί βραβείο σε μη κρατικό κινηματογραφικό φεστιβάλ και η αναγνώρισή του αυτή αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Animasyros.  

Το Βραβείο Κοινού του Διαγωνιστικού Τμήματος Μεγάλου Μήκους, τέλος, απονεμήθηκε στην ταινία “Window Horses” (CA) τηςAnn Marie Fleming, μια τρυφερή ιστορία αναζήτησης της πολιτιστικής και εσωτερικής ταυτότητας μιας νεαρής Καναδής ποιήτριας, πουπροβλήθηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Συγκρητισμό. Το αφιέρωμα, που υλοποιήθηκε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρουςαποτέλεσε κύριο άξονα και αδιαμφισβήτητο highlight του φετινού Φεστιβάλ, τόσο χάρη στις προβολές που το απάρτισαν αλλά και χάρη στην εξαιρετικά ζωηρή και ενδιαφέρουσα Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιό του. Σε αυτή, ομιλητές-εκπρόσωποι των τεσσάρων επικρατέστερων θρησκευτικών δογμάτων στον ελλαδικό χώρο (Ορθοδοξίας, Καθολικισμού, Εβραϊσμού και Μουσουλμανισμού), μίλησαν για πολλά κυρίως όμως για την αξία της διαφορετικότητας «που διαλέγεται και συνδιαλέγεται, που προάγει την εξωστρέφεια και την οικουμενικότητα αξιών, όπως η δικαιοσύνη, η φιλευσπλαχνία, η αγάπη κι ο σεβασμός».

Window Horses

Η τελετή λήξης του 9ου Animasyros ολοκληρώθηκε με την προβολή των βραβευμένων ταινιών, την αναγγελία του Animasyros #tour16_17 που θα ταξιδέψει τους επόμενους μήνες σε Ελλάδα και Κύπρο και την υπόσχεση μιας ακόμα μεγαλύτερης γιορτής για τα δέκατα γενέθλιά του Φεστιβάλ σε 12 μήνες από τώρα, όπως πάντα στη Σύρο.

Σπήλιος Τσακίρης

Share
Published by
Σπήλιος Τσακίρης