Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Αναχαιτίστηκε πλεούμενο με 13 αιτούντες άσυλο από τη Σρι Λάνκα

Οι αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις συνέλαβαν τον περασμένο μήνα πλεούμενο από τη Σρι Λάνκα που μετέφερε 13 αιτούντες άσυλο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας Πίτερ Ντάτον σήμερα, καθώς η Καμπέρα συνεχίζει να υπερασπίζεται τη μεταφορά μιας οικογένειας της μειονότητας των Ταμίλ σε ένα απομακρυσμένο κέντρο κράτησης.

Ο Ντάτον ανέφερε ότι το πλεούμενο, που αναχαιτίστηκε στα ανοικτά των νήσων Κόκο, υπεράκτιου εδάφους της Αυστραλίας στον Ινδικό Ωκεανό, ήταν το δέκατο τρίτο από τη Σρι Λάνκα που αποπειράθηκε να φθάσει στις ακτές της Αυστραλίας προκειμένου οι επιβαίνοντες σε αυτό να ζητήσουν να τους χορηγηθεί άσυλο μέσα στους τελευταίους 18 μήνες.

«Αυτός είναι ο λόγος που η Σρι Λάνκα ήταν η πρώτη χώρα που επισκέφθηκα μετά τις εκλογές, για να εξασφαλίσω ότι μπορούμε να σταματήσουμε αυτά τα πλεούμενα», τόνισε ο Ντάτον στην εφημερίδα Courier-Mail.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστραλίας επανεξελέγη τον Μάιο.

«Η απειλή είναι πολύ πραγματική», πρόσθεσε ο ίδιος.

Βάσει της σκληρής πολιτικής που εφαρμόζει η Καμπέρα ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα, οι αιτούντες άσυλο που αναχαιτίζονται στη θάλασσα ενώ προσπαθούν να φθάσουν στην Αυστραλία επαναπροωθούνται στις χώρες από όπου αναχώρησαν.

Οι αιτούντες άσυλο που καταφέρνουν να φθάσουν στην αυστραλιανή επικράτεια μετάγονται σε κέντρα κράτησης στην Παπούα Νέα Γουινέα και στο νησί Ναούρου, στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, όπου επικρατούν συνθήκες τις οποίες επικρίνουν έντονα μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και ο ΟΗΕ.

Οι επικριτές της προσάπτουν στην κυβέρνηση ότι προσπαθεί να εκτρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης από τη μεταγωγή μιας οικογένειας της εθνότητας των Ταμίλ που ζητεί άσυλο στο Νησί των Χριστουγέννων το Σάββατο.

«Η κυβέρνηση δεν συζήταγε το θέμα μέχρι τώρα αλλά όταν τη βολεύει, ξαφνικά ακούμε αυτό», σχολίασε ο Τζόελ Φιτσγκίμπον, βουλευτής των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) στον τηλεοπτικό σταθμό Channel 9.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον της απόφασης να μεταχθεί η οικογένεια αυτή στο Νησί των Χριστουγέννων. Αλλά ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον αντέτεινε σήμερα ότι εάν επιτρεπόταν στην οικογένεια να παραμείνει, θα ενθαρρύνονταν άλλοι αιτούντες άσυλο να αποπειρώνται να φθάσουν στην αυστραλιανή επικράτεια διά θαλάσσης.

Το κέντρο κράτησης στο Νησί των Χριστουγέννων — περίπου 1.550 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αυστραλίας — άνοιξε ξανά νωρίτερα φέτος, αφού παρέμενε ανενεργό επί δέκα χρόνια.

Ο Πρίγια και η Νατισαλινγκάμ, όπως έχει γίνει γνωστό το ζευγάρι — πρόκειται για τα μικρά τους ονόματα — έφθασαν στην Αυστραλία και ζήτησαν άσυλο το 2012 και το 2013, πριν η Καμπέρα αποφασίσει να κρατάει τους αιτούντες άσυλο σε απομακρυσμένα κέντρα.

Το ζευγάρι απέκτησε δύο κόρες, σήμερα 4 και 2 ετών, αφού παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε σε μια μικρή πόλη της βορειοανατολικής Αυστραλίας.

Παρά τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις που προκάλεσε η απόφαση, ο Ντάτον ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτραπεί στο ζευγάρι να μείνει στη χώρα μετά την τελεσίδικη απόρριψη των αιτήσεων ασύλου τις οποίες είχε υποβάλει.

Σπήλιος Τσακίρης

Share
Published by
Σπήλιος Τσακίρης