Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Αδελφές Μπους προς αδελφές Ομπάμα: «Εξερευνήστε τα πάθη σας. Μάθετε ποιες είστε. Κάντε λάθη»

«Μαλία και Σάσα, πριν από οκτώ χρόνια μία κρύα μέρα του Νοεμβρίου, σας υποδεχτήκαμε στα σκαλιά του Λευκού Οίκου. Είδαμε τόσο τον ενθουσιασμό όσο και την ανησυχία στα μάτια σας καθώς αντικρύζατε το νέο σας σπίτι. Φύγαμε από τις δουλειές μας στη Βαλτιμόρη και τη Νέα Υόρκη νωρίς και ταξιδέψαμε στην Ουάσινγκτον για να σας ξεναγήσουμε. Για να σας δείξουμε την Κρεβατοκάμαρα Λίνκολν και τις κρεβατοκάμαρες που κάποτε ήταν δικές μας, να σας συστήσουμε σε όλο το προσωπικό–τους κηπουρούς, τους ανθοπώλεις και τους μπάτλερ–που είναι ταγμένοι στο να κάνουν σπιτικό αυτή την ιστορική κατοικία. Οι τέσσερίς μας περιηγηθήκαμε στις μεγαλοπρεπείς αίθουσες του σπιτιού στο οποίο δεν είχατε άλλη επιλογή παρά να εγκατασταθείτε.

«…Μέσα σε οκτώ χρόνια κάνατε τόσα πολλά. Είδατε τόσα πολλά. Σταθήκατε στην πύλη του Ρόμπεν Άιλαντ, μπροστά από το κελί όπου ο Νοτιοαφρικανός Νέλσον Μαντέλα ήταν φυλακισμένος επί δεκαετίες, αγκαλιά με τον πατέρα σας. Ταξιδέψατε στη Λιβερία και το Μαρόκο με την μητέρα σας για να μιλήσετε με κορίτσια για τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης–κορίτσια που μέσα από εσάς έβλεπαν τον εαυτό τους, μέσα από τους γονείς σας έβλεπαν τον εαυτό τους, έβλεπαν ποιες θα μπορούσαν να γίνουν αν συνέχιζαν να μελετούν και να μαθαίνουν.

Παρευρεθήκατε σε κρατικά δείπνα, κάνατε πεζοπορία σε εθνικά πάρκα, συναντήσατε ξένους ηγέτες και μπορέσατε να γελάσετε με τα αστεία του πατέρα σας στην ετήσια απονομή χάριτος σε γαλοπούλα την Ημέρα των Ευχαριστιών–όλα ενώ είσαστε παιδιά–πήγατε σχολείο και κάνατε φίλους. Σας παρακολουθήσαμε να μεταμορφώνεστε από κορίτσια σε εντυπωσιακές νεαρές γυναίκες με χάρη και άνεση. Και μέσα από όλα αυτά είχατε η μία την άλλη, ακριβώς όπως και εμείς.

Τώρα πρόκειται να πάτε σε έναν άλλο ‘ιδιωτικό όμιλο’, εκείνον των πρώην Πρώτων Παιδιών, μία θέση που δεν επιδιώξατε και που δεν συνοδεύετε από οδηγίες. Αλλά έχετε τόσα πολλά να προσδοκάτε. Θα γράφετε την ιστορία της ζωής σας, πέραν από τη σκιά των διάσημων γονιών σας, ωστόσο πάντα θα κουβαλάτε μαζί σας τις εμπειρίες των προηγούμενων οκτώ ετών.

Ποτέ μην ξεχνάτε τους υπέροχους ανθρώπους που εργάζονται στον Λευκό Οίκο. Η γυναίκα που μέσα στο κρύο μας υποδέχτηκε ως επτάχρονες στην ορκωμοσία του παππού μας ήταν η Νάνσι, η ανθοπώλις του Λευκού Οίκου. Μας βοήθησε να φτιάξουμε πολύχρωμες ανθοδέσμες με χειμερινά λουλούδια για το κομοδίνο του παππού μας. Είκοσι χρόνια μετά, η Νάνσι έκανε τον ανθοστολισμό για τον γάμο της Τζένα. Να αγαπάτε την δική σας Νάνσι. Εχουμε επικοινωνία με τους άνδρες μας των Μυστικών Υπηρεσιών. Ήταν μέρος της ενηλικίωσής μας: ήταν μαζί μας στα πρώτα ραντεβού, τις πρώτες ημέρες, ακόμη και σε έναν αρραβώνα και ένα ταξίδι του μέλιτος. Γνωρίζουμε ότι δεν ήταν πάντα εύκολα–οι δυο σας και οι δυο μας είμασταν έφηβες που τις ακολουθούσαν άνδρες με σακίδια, αλλά έβαζαν τη ζωή τους σε αναμονή για εμάς.

Απολαύστε το κολλέγιο. Όπως γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, εμείς το κάναμε. Και δεν θα έχετε το βάρος το κόσμου στους νεανικούς σας ώμους πλέον. Εξερευνήστε τα πάθη σας. Μάθετε ποιες είστε. Κάντε λάθη–σας επιτρέπεται. Συνεχίστε να περιστοιχίζεστε από πιστούς φίλους που σας ξέρουν, σας λατρεύουν και θα σας προστατεύσουν. Εκείνοι που σας κρίνουν δεν σας αγαπούν και οι φωνές τους δεν θα πρέπει να έχουν σημασία για εσάς. Αντίθετα οι δικές σας καρδιές έχουν σημασία.

…΄Εχετε ζήσει σε συνθήκες απίστευτης πίεσης στον Λευκό Οίκο. Έχετε ακούσει σκληρή κριτική για τους γονείς σας από ανθρώπους οι οποίοι ούτε καν τους γνώριζαν. Σταθήκατε δίπλα τους όταν οι λατρεμένοι γονείς σας γελοιοποιούνταν σε πρωτοσέλιδα. Οι γονείς σας που σας βάζουν πρώτα από όλους και που όχι μόνο σας έδειξαν αλλά και σας χάρισαν τον κόσμο. Όπως πάντα θα σας υποστηρίζουν καθώς ξεκινάτε το επόμενο κεφάλαιο. Το ίδιο και εμείς».

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή