Μάρμαρα, Γλυπτά ή Ελγίνεια; Δικαστήριο ή διεκδίκηση μακριά απ΄τη δικαστική οδό; Καινούριο κοσκινάκι στην Ολομέλεια της Βουλής η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που ξέσπασε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τον τρόπο διεκδίκησής τους, με αφορμή χθεσινή δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά με την οποία παίρνει αποστάσεις από την πολιτική διεκδίκησης δια της δικαστικής οδού στην οποία προσανατολιζόταν η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. «Τάση αυτή τη στιγμή είναι να μην προχωρήσουμε στη νομική διεκδίκηση, γιατί κυρίως κινδυνεύουμε να τη χάσουμε, και τότε τα πράγματα δυσκολεύουν», δήλωσε ο υπουργός.
Να θυμίσουμε ότι πέρσι η ελληνική κυβέρνηση συνομιλούσε με την Αμάλ Αλαμουντίν, προκειμένου το διάσημο δικηγορικό γραφείο του Τζέφρι Ρόμπερτσον, να αναλάβει την ελληνική διεκδίκηση, με τη διαμεσολάβηση της UNESCO. Τόσο η ίδια η Αλαμουντίν όσο κι σύζυγός της Τζορτζ Κλούνεϊ είχαν τοποθετηθεί δημόσια υπέρ των δίκαιων ελληνικών διεκδικήσεων. Ήδη μετά την επίσκεψη της κ. Αλαμουντίν πολλοί υποστήριζαν ότι εκτός από πανάκριβη μια δικαστική διεκδίκηση μπορεί να αποβεί και μοιραία, γιατί αν η ελληνική πλευρά χάσει στα δικαστήρια τότε το ζήτημα της διεκδίκησης θα κλείσει δια παντός.
«Επιζήμια δήλωση», χαρακτήρισαν την τοποθέτηση του Αριστείδη Μπαλτά ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τασούλας και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.
«Η ονομασία (Ελγίνεια) που απέδωσε στα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι λάθος νηπιαγωγείου και απαξία» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λοβέρδος.
Με παρέμβασή του ο προεδρεύων του Σώματος Νικήτας Κακλαμάνης σημείωσε ότι «για τα πρακτικά, αν ο υπουργός έχει πει πράγματι τη λέξη Ελγίνεια, να το διορθώσει. Γιατί δεν θα κάνουμε τον Έλγιν και ιδιοκτήτη των μαρμάρων».
«Πρόκειται για μια σύγκρουση πολιτική», σχολίασε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Popaganda ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, ο οποίος μαζί με τον Άγγελο Δεληβοριά αποτέλεσαν τους άτυπους εκπροσώπους μας στην υπόθεση του επαναπατρισμού των Γλυπτών για την κυβέρνηση Καραμανλή. «Οι πολιτικοί αποφασίζουν μεταξύ τους. Το Μουσείο της Ακρόπολης χρησιμοποιεί κάθε δυνατό μέσο και κρατά ζωντανή τη διεκδίκηση. Αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται απ’τους πολιτικούς».
Το Βρετανικό Μουσείο τον Μάρτιο άφησε να διαρρεύσει ότι σκοπεύει να προτείνει μακροχρόνιο δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αντί για επαναπατρισμό τους, μετά την απόλυτη άρνηση του Λονδίνου στη διαμεσολάβηση της UNESCO. Η Ελλάδα φυσικά αρνείται κατηγορηματικά ακόμα και να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διότι αυτομάτως νομιμοποιεί τη κατοχή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο.