Categories: ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

8 τρόποι να γίνεις καλύτερος άνθρωπος το 2017

Ιδού μερικά tips που ίσως βελτιώσουν την ύπαρξή μας τη νέα χρονιά:

1. Βγες εκτός

Όλο και λιγότεροι από εμάς, απ’ ότι φαίνεται, βλέπουμε αρκετά τι συμβαίνει έξω από την πόλη. Ναι, το headset εικονικής πραγματικότητας μπορεί να κάνει καλή δουλειά, αλλά το περπάτημα στο δάσος δεν βελτιώνει μόνο την φυσική κατάσταση, βοηθάει και την ψυχική σου υγεία!

2. Γράψου σε μια αθλητική λέσχη

Η ενδορφίνη είναι υπέροχη. Το να συναντάς ανθρώπους είναι διασκεδαστικό. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε τέτοιες λέσχες είναι φιλικοί και προσιτοί. Δεν ξέρεις πόσο καλός μπορείς να γίνεις σε ένα σπορ, μέχρι να το δοκιμάσεις! Σκέψου πως θα σε ευχαριστήσει το σώμα σου γι’ αυτό μετά.

3. Ψήφισε

Δεν αντιπροσωπεύεσαι πολιτικά, εκτός κι αν ψηφίσεις. Οι πολιτικοί δεν έχουν λόγο να νοιαστούν για εσένα αν δεν εκφράσεις τις απόψεις σου στις δημοσκοπήσεις και στις κάλπες και να δείξεις την υποστήριξή σου σε μία πολιτική, σε ένα κόμμα ή ένα άτομο. Αν δεν συμμετέχεις στην διαδικασία, απογοητεύεις τον πληθυσμό και τα άτομα με τις ίδιες πολιτικές απόψεις, με το να μην εκπροσωπείσαι. Οι νέοι άνθρωποι -ναι, αυτό πάει σε ‘σένα- δεν έχετε δικαίωμα να παραπονιέστε για μία κυβέρνηση που εφαρμόζει ένα νόμο αν δεν ψηφίσετε κατά της.

4. Φρόντισε το news feed και επίλεξε τις πηγές πληροφοριών σου προσεκτικά

Το 2016 ήταν η χρονιά των ψεύτικων ειδήσεων -για πολλούς λόγους. Ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να το καταπολεμήσεις είναι επιλέγοντας πηγές ειδήσεων που ξέρεις ότι επιβεβαιώνουν ένα γεγονός πριν το δημοσιεύσουν και δεν ποστάρουν μόνο για τα κλικς. Τσέκαρρε επίσης εφημερίδες που δεν διαβάζεις συχνά, με ένα ανοιχτό μυαλό στα σημεία που στέκονται και τις ιστορίες που καλύπτουν. Αν διαβάζεις Guardian, διάλεξε να διαβάσεις και Times. Το Facebook είναι η χειρότερη πηγή για ενημέρωση. Να το ξαναπούμε. Το Facebook είναι η χειρότερη πηγή για ενημέρωση. Προωθεί μόνο συγκεκριμένα sites στην αρχική σου, με συγκεκριμένες ειδήσεις που «βολεύουν» και σπάνια θα δεις μία αντίθετη άποψη δίπλα. Ρώτα φίλους σου με αντίθετες απόψεις τι διαβάζουν και ανταλλάξτε δημοσιεύσεις για μερικές μέρες. Το ντιμπέητ είναι υγεία. Το να διαβάζεις ένα εξοργιστικό post που γράφτηκε μόνο για την δική σου ατζέντα σίγουρα είναι άρρωστο.

5. Διάβασε και μελέτησε

Όταν κοιτάξεις πίσω στην ζωή σου, θα εκτιμήσεις ότι είδες για 3η φορά Φιλαράκια/How I Met Your Mother/House of Cards; Ή θα εκτιμήσεις που διάβασες εκείνη την ιστορία που είχες βάλει χρόνια στο μάτι, αλλά ποτέ δεν άρχιζες; Ή το ότι απέκτησες μία καινούργια δεξιότητα; Η διασκέδαση δεν είναι αμαρτία, ούτε τα σκουπιδο-προγράμματα. Απλά σκέψου πόσο βαρετή θα είναι η ζωή σου και οι απόψεις σου, αν είναι το μόνο που υπάρχει στην ρουτίνα σου.

6. Προσπάθησε να τρως λιγότερο κρέας

Οκ, αν είσαι ένα σαρκοβόρο άτομο, τότε καταλαβαίνουμε πως πιστεύεις ότι το κρέας είναι πεντανόστιμο. Και δεν σου ζητάμε να το κόψεις εντελώς, απλά να το ελαττώσεις. Είναι καλύτερο και για το περιβάλλον και για τα βασανισμένα ζώα και για την υγεία σου!

7. Κλείσε τα φώτα όταν φεύγεις από ένα δωμάτιο

Η εξοικονόμηση ενέργειας πάντα είναι καλό πράγμα. Όλοι ξέρουμε ότι μία λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας θα είναι έξυπνη επιλογή και για την τσέπη μας μακροπρόθεσμα αλλά και για το περιβάλλον. Όπως και η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Όλοι ξέρουμε πως το πλαστικό μένει για πολλά χρόνια στον πλανήτη και τον μολύνει, χώρια του ότι διογκώνει τις χωματερές μας σε πολλαπλάσιο βαθμό. Χρησιμοποίησε χάρτινες -ή καλύτερα, υφασμάτινες- σακούλες όταν πας για ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Σκέψου πριν δράσεις.

8. Λύσε ένα σταυρόλεξο

Κράτα τον εγκέφαλό σου σε εγρήγορση. Ο μεγαλύτερος εαυτός σου θα σε ευχαριστεί που το έκανες όταν είχες μυαλό ξυράφι!

Αναστασία Βαϊτσοπούλου