«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» λέει ο σοφός λαός και επιβεβαιώνουμε. Το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο και η γνώση που -δυστυχώς- τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, αποκτούμε εκ των υστέρων παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση μιας γνώμης.
Ιστορικά μιλώντας, το 2016 δεν ήταν και τόσο κακό. Στην πραγματικότητα, ήταν καλό.
Ορίστε 8 παραδείγματα του παρελθόντος που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολύ χειρότερα και μακράν πιο θανατηφόρα έτη:
Τα χρόνια του Μαύρου Θανάτου (1348-1350) αποδεκάτισαν τον μισό πληθυσμό της Αγγλίας, περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους και σχεδόν 200 εκατομμύρια σε Ευρώπη και Ασία μεταξύ του 1346 και του 1353.
Για πολλούς, αυτή η χρονιά έχει σημαδευτεί από το ταξίδι του Χριστόφορου Κολόμβου που ανακάλυψε την Αμερική. Ωστόσο, για τους ιθαγενείς ανθρώπους το γεγονός αυτό σήμανε την αρχή του τέλους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 80-90% του ντόπιου πληθυσμού πέθανε από «Ευρωπαϊκές ασθένειες».
Το 1665, η Μεγάλη πανούκλα στο Λονδίνο, ως συνέχεια του Μαύρου Θανάτου, στοίχισε την ζωή σε 100.000 κατοίκους, σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της βρετανικής πρωτεύουσας, σε λιγότερο από δύο χρόνια. Καθώς η πόλη άρχισε να ξαναπατάει στα πόδια της, ξέσπασε η Μεγάλη Πυρκαγιά τον Σεπτέμβριο, καταστρέφοντας πάνω από 70.000-80.000 σπίτια στην περιοχή.
Η πανδημία γρίπης που μόλυνε 500 εκατομμύρια κατοίκους το 1918-1920 είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν 50-100 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 3-5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Επίσης, την ίδια χρονιά, 6 χρόνια μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία υποχρεώθηκε να υπογράψει την Συνθήκη των Βερσαλλιών. Στο άρθρο 231, γνωστό και ως «Άρθρο της Πολεμικής Ενοχής», το οποίο ουσιαστικά έριχνε όλες τις ευθύνες για τον πόλεμο στην Γερμανία, απαιτούσε εκατομμύρια για αποζημιώσεις, κάτι που βύθισε την χώρα σε ύφεση. Πολλοί ιστορικοί απέδωσαν αυτό το άρθρο στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.
Αυτή ήταν η χειρότερη χρονιά της Μεγάλης Ύφεσης. Η ανεργία είχε φτάσει στο 25,2%. Δηλαδή ένας στους τέσσερις ανθρώπους δεν είχε δουλειά. Ο Αδόλφος Χίτλερ έγινε Καγκελάριος της Γερμανίας και άνοιξε το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου.
Η Γερμανία κατέλαβε το μεγαλύτερο κομμάτι της Σοβιετικής Ένωσης και οι Γιαπωνέζοι έκαναν επίθεση στις Δυτικές αυτοκρατορίες στην Ασία. Το αποτέλεσμα; Εκατοντάδες χιλιάδες Γιαπωνέζοι Αμερικανοί κάτοικοι φυλακίστηκαν στην Αμερική, δημιουργώντας ένα μαζικό ρατσιστικό προφίλ.
Η χρονιά της Γενοκτονίας της Ρουάντα. Υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν περίπου 800.000 κάτοικοι (οι περισσότεροι από την φυλή Τούτσι) μέσα σε 100 μέρες.
Την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 γίνεται η επίθεση της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, προκαλώντας τον θάνατο σε 2,996 ανθρώπους. Σηματοδοτεί την έναρξη του Πολέμου ενάντια στην Τρομοκρατία και την εφαρμογή τακτικών που οδήγησαν τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να εισέλθουν σε μια σειρά αρρωστημένων πολέμων που συνεχίζουν να επηρεάζουν τον κόσμο μέχρι και σήμερα.
Πηγή: Independent